Connect with us

COVID-19

ZBOG MJERA ZAKLJUČAVANJA: Ugroženo mentalno zdravlje 332 miliona djece

Published

on

Ilustracija Pixabay

Više od 330 miliona mladih zatvoreno je kod kuće najmanje devet mjeseci, od trenutka od kad se virus nekontrolisano proširio prošle godine.

Zbog toga su se osjećali izolovano i zabrinuto za svoju budućnost, rekao je portparol UNICEF-a Džejms Elder:

„Stotine miliona mladih osjećaju su se izolovano, uplašeno i anksiozno zbog uvedenih mjera zatvaranja i izolacije kao rezultata pandemije. ”

Rekao je da su države trebale izaći iz ove pandemije “boljim pristupom prema mentalnom zdravlju djece i adolescenata, a to vjerovatno započinje dajući pažnju koju zaslužuje.”

Prema UNICEF-u se polovina svih mentalnih poremećaja razvija prije 15. godine, a većina od 800.000 ljudi koji godišnje umiru od samoubistva mlađa je od 18 godina.

Agencija UN-a također je izjavila da je pandemija poremetila ili zaustavila kritične službe za mentalno zdravlje u 93 posto zemalja širom svijeta.

Izvršna direktorica UNICEF-a Henrieta Fore je kazala da kada ste danima udaljeni od prijatelja i voljenih osoba, a možda ste i zatvoreni u svom domu sa zlostavljačem, uticaj je značajan.

„Mnogo djece je uplašeno, usamljeno i zabrinuto za svoju budućnost. Iz ove pandemije moramo izaći s boljim pristupom prema mentalnom zdravlju djece i adolescenata, a to započinje davanjem pažnje prema problemu koju zaslužuje.”

Zbog djece koja doživljavaju nasilje, zanemarivanje ili zlostavljanje kod kuće, lockdown je mnoge “zaključao” sa   nasilnicima. Djeca u ugroženim populacijskim skupinama – poput one koja žive i rade na ulici, djeca s invaliditetom i djeca koja žive u sukobima – rizikuju da im se u potpunosti previde potrebe za mentalnim zdravljem.

Prema WHO-u, pandemija COVID-19 poremetila je ili zaustavila kritične službe za mentalno zdravlje u 93 posto zemalja širom svijeta, dok potražnja za podrškom za mentalno zdravlje raste.

Da bi odgovorila na rastuće potrebe, agencija je ponudila podršku vladama i partnerima da daju prioritet uslugama za djecu.

Kasnije ove godine, UNICEF će posvetiti svoj dvogodišnji vodeći izvještaj o stanju djece u svijetu, mentalnom zdravlju djece i adolescenata, u pokušaju da poveća svijest o globalnom izazovu, koji je duboko pogoršao koronavirus.

Ako nismo dovoljno ozbiljno shvatali alarmantnost situacije prije pandemije Covid/19, sada je definitivno shvatamo”, rekla je Fore.

Zemlje moraju dramatično ulagati u proširene usluge mentalnog zdravlja i podršku mladim ljudima i njihovim starateljima u zajednicama i školama. Takođe su potrebni prošireni programi roditeljstva kako bi se osiguralo da djeca iz ugroženih porodica dobiju podršku i zaštitu koja im je potrebna kod kuće.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije