Connect with us

Društvo

8. MART: Dok slavimo žene koje volimo, mislimo i na one koje u Crnoj Gori danas plaču

Published

on

Danas je Dan ženskih prava i međunarodnog mira, po rezoluciji Generalne skupštine UN usvojene 1977. godine.

Jeste danas prilika da se pokaže ljubav ili zahvalnost ženama koje su vam važne u životu. I poklon jeste opravdan, bez obzira na stalnu kritiku kako je to samo manifestacija euforije potrošačkog društva.

No, prilika je i za podsjećanje –  da je nasilje u porodici u Crnoj Gori u porastu, broj poziva na SOS linije za pomoć je povećan, manje od trećine očeva plaća izdržavanje za djecu koja su nakon razvoda pripala majkama, broj seksualnih delikata, posebno prema maloljetnicama je, takođe, u porastu, žene su većina među nezaposlenim, novootpuštenim zbog korona krize, manje su plaćene od muških kolega i zauzimaju manje rukovodećih mjesta.

O mobingu, seksualnom uznemiravanju, neprijavljenim silovanjima zbog stigme koja žrtvu pretvara u krivca, broju abortusa ženskih fetusa, u našoj maloj, skučenoj, navodno tradicionalnoj državi, možemo samo nagađati.

Teško da su američke radnice u Čikagu 1909. godine i onih 15 hiljada žena na maršu u Njujorku, koje su prvenstveno tražile kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa, imale viziju da baš ovakva bude  stvarnost žena 112 godina kasnije.

K.V.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije