Connect with us

Društvo

AFERA SIMIJANOVIĆ: Lažni diplomata, inače i đakon SPC, veliki Leposavićev prijatelj iz djetinjstva

Published

on

FOTO: DN

 

Stevan Simijanović, crnogorski, srpski i američki državljanin, koji je prije nedjelju dana uhvaćen sa lažnim diplomatskim pasošem i koji se predstavljao kao američki diplomata, ima u Vladi Crne Gore velikog prijatelja od malih nogu, ministra pravde Vladimira Leposavića, kažu izvori Dnevnih novina iz Bara gdje su obojica završili osnovnu i srednju školu.

“Bili su nerazdvojni. Dijelili su stavove prema Kosovu i “Velikoj Srbiji”. Pričalo se da se Simijanović 1999. godine prijavio kao dobrovoljac da ratuje na Kosovu, ali je odbijen jer je bio maloljetan. Navodno je ratovao na strani Rusa tokom okupacije Krima 2014. godine”, kažu izvori DN.

Dakle, sve da nema interneta i mogućnosti da se preko Google pretraživača nađu informacije o Simijanoviću, on nikako nije mogao biti nepoznat kabinetu premijera Zdravka Krivokapića, pa je teško povjerovati da o njemu ništa nije znao koordinator bezbjednosnih službi, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, koji je toliko je bio “neobaviješten” da je dopustio da lažni diplomata napusti Crnu Goru. Osim ako za Simijanovića nije garantovao lično Leposavić.

Ovo klupko oko lažnog diplomate koje je serijom tekstova otvorila Pobjeda, sigurno će se dalje odmotavati, pa će doći na red i to da Abazović kaže koji je to zvaničnik i koje zapadnoevropske države preporučio Simijanovića i kojim argumentima.

To će morati da urade i zbog spekulacija koje se već pojavljuju oko toga koja je to evropska država koja ima toliko uticaja na apostolsku vladu da se u njene preporuke ne sumnja.

Podsjetimo, iz Ure su javno saopštili da su pristali da ugoste lažnog diplomatu na preporuku zvaničnika jedne zapadnoevropske države.

DOLAZIO DA BRANI BRANKU MILIĆ

Ali, da uzmemo da je sve što su rekli URA i Abazović tačno kada je riječ o lažnim ispravama, da su bili neobaviješteni o “diplomatskoj” aktivnosti, jedno su sigurno morali da znaju, da je Simijanović čovjek Srpske pravoslavne crkve, da agituje u Sjedinjenim Američkim Državama protiv Crne Gore, jer, on od toga ništa nije krio.

Ovaj “diplomata” je u septembru 2018. godine bio gost na Srpskoj TV u emisiji Ogledalo, zajedno sa Brankom Milić, jednom od okrivljenih u slučaju “pokušaj terorizma”. Urednica emisije ga je predstavila kao đakona SPC, Crnogorca – Srbina, koji je u pravoslavnoj misiji u SAD od 2014. godine i koji je došao čak iz Detroita da pomogne Milić.

Da ne bismo prepričavali, evo što je Simijanović tada izjavio: „Narod u SAD savršeno razumije, jer ih mi upoznajemo sa procesom, da pravde nema, da je uništena, pogažena, sahranjena…Ko dođe u Crnu Goru može samo da bude u spuškom kazamatu. Doputovao sam iz Detroita kako bih pružio podršku svim Srbima koji su zatočeni i svim Srbima u CG, koji su svi utamničeni. Golootočki scenario su preuredili za današnje vrijeme da drže Crnu Goru pod okupacijom… Mi svi u SAD koji smo poreski obveznici počinjemo da zahtijevamo od naših kongresmena i senatora da obrate pažnju na status SPC. Prijateljstvo srpskog i američkog naroda je mnogo starije i hvala bogu da smo dobili prvi put vladu (SAD) koja je toga svjesna, mislim na predsjednika Trampa. Bilo je nepravde, ali se nova vlada Amerike trudi da to ispravi… Oni koji pomažu, oni su Crna Gora, a ovaj mafijaški Montenegro ne može biti predstavnik ove grude ovog kamena, već privremena bolest koja će proći jednog dana, zdravlja bože…”, izjavio je tada Simijanović.

Dakle, potpuno je jasno ko je Stevan Simijanović i u kakvoj je misiji jedino mogao da bude u Crnoj Gori proteklih dana. To je morao znati i Abazović i njegova Ura koja mu je plaćala smještaj u hotelu Ambasador u Podgorici. S njim se, uostalom, Abazović i susreo, ali mu ništa nije bilo sumnjivo!

“Nije mi ni na kraj pameti bilo da se lažno predstavlja. Meni ne pada mi na pamet da legitimišem ljude, kada me neko pozove ili dođe da popriča sa mnom. Imao sam razgovor sa Simijanovićem i ja sam se sa njim se vidio prije dvije nedjelje. On je u Crnu Goru doveo predstavnika Amerikan balistik firme koja ima NATO kod i koja radi proizvodnju čaura niskog kalibra”, kazao je ranije potpredsjednik Vlade.

Abazović nije spomenuo da Simijanović nije dolazio sam u Crnu Goru i da mu je u jednom periodu saputnica bila zavjetnica Marija Havrilov, srpska državljanka koja je takođe boravila u hotelu Ambasador od kraja decembra prošle do 9. januara ove godine. Havrilov je visokopozicionirana članica srpskog ekstremnog nacionalističkog pokreta Sabor „Zavetnici”, koji su zagovornici i promoteri projekta “srpski svet”.

Lažni diplomata otvorio je očigledno mnoga pitanja na koja će prije ili kasnije stizati odgovori. Znaće se na čiju je preporuku aktivista druge države ili država, đakon Spske pravoslavne crkve boravio u CG, šta je tražio u razgovorima sa Vladinim zvaničnicima, u kakvim je kombinacijama sa Dakom Davidovićem, kako je napustio Crnu Goru, ko ga je štitio, kao što će se znati i koji je to strani diplomata jedne zapadnoevropske države stao iza Simijanovića i zašto. A onda će sve biti mnogo jasnije.

1 Comment

1 Komentar

  1. Valter

    17.02.2021. at 12:25

    Ovo je za pad Vlade!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije