Povežite se sa nama

Crna Hronika

ZA SDT PUNE RUKE POSLA: Od istrage pranja 315 miiona eura, do kavačkog niza kriminalnih aktivnosti

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Tužiteljka Lidija Vukčević kazala je na presu Specijalnog državnog tužilaštva  da su u predmetu “SEPA” u martu podnijeli krivičnu prijavu protiv Đ. M. koji je formirao kriminalnu organizaciju čiju cilj je bio pranje novca.

U tom predmetu prijava je podnijeta protiv P.Đ, K. D, J. D, B. M, E. N. i više NN lica.

Članovi te kriminalne grupe stupali su u kontakt sa klijentima koji već imaju novac na računima i onda ih koristila za pranje novca.

“SDT pokrenuo krivični postupak protiv četiri lica zbog sumnje da su izvršili krivično djelo pranje novca i utaja poreza. Pojedina lica djelovala su u okviru kriminalne organizacije. SDT podnijelo prijavu protiv šest lica zbig sumnje da su formirali kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore, Srbije, Kosova, Austrije, Turske, Gane, Švajcarske, Lihtenštajna i djeluje i danas”, rekla je Vukčević.

Objasnila je da je novac fizički transportovan do tih ljudi, a oni su ga prenosili preko svojih poslovnih računa preko SEPA sistema.

Na taj način je oprano oko 315 miliona eura.

Specijalni tužilac Saša Čađenović saopštio je da je u vezi sa suzbijanjem djelovanja kriminalne organizacije “Kavači” i sa njima povezanim kriminalnim grupama SDT od svog osnivanja do danas preduzimalo radnje na identifikaciji pripadnika te kriminalne organizacije, kao i na sprečavanju njihovog djelovanja.

U decembru 2016. godine SDT i Specijalno policijsko odjeljenje (SPO) preduzimalo je radnje u izviđaju porotiv više osoba bliskih kavačkom klanu.

” 4. januara 2017. godine donijeta je naredba o sprovođenju istrage protiv R.V. i još četiri lica zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, teško ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Predmet se nalazi u fazi glavnog pretresa”, rekao je on.

“Dana 17.6.2019. donijeta je naredba o sprovođenju istrage protiv N.L. i još četiri lica zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije,teško ubistvo, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Protiv njih je dana 17.02.2020. podignuta je optužnica i predmet se nalazi u fazi glavnog pretresa”, saopštio je Čađenović.

Čađenović je rekao da su početkom 2020. godine SDT, SPO i SBPOK preduzimali radnje u izviđaju protiv više lica bliskih kavačkom klanu.

“U junu 2020. godine donijeta je naredba o sprovođenju istrage protiv M.R. i još 22 lica zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, teško ubistvo, nedozvoljeno držanje oružje i eksplozivnih materija, izazivanje opšte opasnosti, teška tjelesna povreda i drugih krivičnih djela. Protiv svih lica SDT je podiglo optužnicu dana 11.11.2020. godine.”

 

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije