Connect with us

Crna Hronika

SDT PRIBAVIO DOKAZE: Dokumenti potvrdili pranje 315 miliona eura

Published

on

Članove kriminalne organizacije koja se bavila pranjem novca od 2016. godine do danas odali su međusobni telefonski razgovori, razmjenjene poruke, depoziti, sertifikati, putne isprave, fotografije i brojna finansijska dokumentacija mnogih banaka. To se navodi u rješenju o produženju pritvora Miomiru Đuraševiću sa Svetog Stefana, koji je označen kao organizator ove grupe, koja je duže vremena predmet istrage Specijalnog tužilaštva. Rješenjem Apelacionog suda, Đuraševiću, koji se sumnjiči za pranje novca u produženom trajanju i stvaranje kriminalne organizacije, pritvor je produžen do 1. avgusta kako ne bi pobjegao ili uticao na svjedoke, od kojih su mnogi u bjekstvu, piše Dan.

Dosadašnjom istragom utvrđeno je da su osumnjičeni, među kojima je i jedan advokat, djelovali u Crnoj Gori, Srbiji, na Kosovu, u Austriji, Turskoj, Gani, Švajcarskoj i Lihtenštajnu, pa su članovi kriminalne grupe stupali u kontakt sa klijentima koji već imaju sredstva na bankovnim računima i onda ih koristila za pranje novca. Novac je fizički transportovan do tih ljudi, a oni su ga transferisali preko svojih poslovnih računa, putem SEPA sistema. Na taj način, kako sumnjaju u tužilaštvu, oprano je oko 315 miliona eura.

Sumnja da je Đurašević organizator kriminalne grupe proizilazi iz dosad prikupljenih dokaza koji se nalaze u spisima predmeta SDT-a, a naročito iz poslovne i finansijske dokumentacije većeg broja banaka i Uprave za nekretnine, kao i iz komunikacije ostvarene sa ostalim licima, te materijalnih dokaza pribavljenih nakon zaplijene njegovog telefona i drugih materijalnih dokaza depozita, sertifikata i putnih isprava koji su korišćeni za izvršenje krivičnog djela za koje su osnovano sumnjivi, kao i fotografija i video-zapisa predmetnog novca za koji se sumnja da potiče iz kriminalne djelatnosti.

“Iz uvida u jedan od tih sertifikata proizilazi da je navedenog dana u finansijskoj instituciji G.S.F-B.Y… u I. izvršena od strane N.N. lica uplata depozita u iznosu od 1.260.000.000 turkamentanskih manata u protivvrijednosti 315.000.000 eura, koji depozit je primio službenik finansijske institucije A.M., a taj novac j e dalje stavljen u legalne tokove”, piše u rješenju.

Specijalni policijski tim je uvidom u katastar našao veliki broj nekretnina zgrada i vila na ekskluzivnim mjestima na Crnogorskom primorju gdje je vlasnik bio, ili je i dalje upisan kao vlasnik, osumnjičeni Miomir Đurašević.

Kako se navodi u rješenju, okrivljeni Đurašević je ostavio tragove telefonskih kontakata sa ostalim članovima sa kojima se dogovarao oko otvaranja računa za druga lica u većem broju država, polaganju novca kao depozita u bankama na različitim destinacijama, ugovaranju procenata i koordinirao poslovima vezi sa transportom novca, međusobnom obavještavanju o dokumentaciji koja je potrebna da se otvore računi u bankama, o iznosima novca koji potiče iz kriminalne djelatnosti i koji treba unijeti u legalne tokove na raznim destinacijama, kako treba postizati dogovore sa klijentima…

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije