Connect with us

Društvo

DAN BORBE PROTIV SIDE: Podgorica i primorje prednjače po broju zaraženih

Published

on

Uočljivo smanjenje umrlih od AIDS-a: Marjanović - Foto: PR centar

Broj osoba inficiranih HIV-om u Crnoj Gori raste posljednjih godina, ali se uočava i smanjenje trenda preminulih od AIDS-a. To je, povodom Svjetskog dana borbe protiv side, kazala specijalistkinja socijalne medicine u Institutu za javno zdravlje (IJZ), dr Aleksandra Marjanović.

“Prema posljednjim podacima za 2019. godinu u Crnoj Gori je registrovano 26 novih HIV/AIDS slučajeva. U momentu postavljanja dijagnoze HIV infekcije, 10 osoba je bilo u stadijumu AIDS-a, dok je 15 osoba registrovano u fazi asimptomatske infekcije”, saopštila je Marjanović.

Ona je kazala da su novi slučajevi HIV/AIDS registrovani u 16 opština.

“Najveći broj registrovanih je u primorskoj regiji (39 odsto) i Podgorici (43 odsto)”, pojasnila je.

Od početka epidemije 1989. godine, pa do kraja prošle, registrovane su 303 osobe inficirane HIV-om u Crnoj Gori. Marjanović je kazala da se primjećuje da je značajno veći broj inficiranih osoba muškog pola, njih 266.

Kada je riječ o uzrastu, HIV infekcija se najčešće dijagnostikuje u uzrastu od 20 do 39 godina (76 odsto), a virus je kod čak 91 odsto osoba otkriven u dobi koja pripada radnom i reproduktivnom uzrastu od 15 do 49 godina.

Marjanović je kazala da je, od ukupno 303 inficiranih, 146 u momentu otkrivanja infekcija bilo u stadijumu AIDS-a, a 157 u asimptomatskoj ili fazi HIV infekcije.

“U Crnoj Gori je, od početka epidemije do kraja 2019. godine, registrovana smrt od AIDS-a kod 60 osoba (37 odsto svih oboljelih od AIDS-a), i to kod 50 muškaraca i 10 žena. Većina umrlih (67 odsto) je bila u dobi između 30 i 49 godine starosti”, pojasnila je ona.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije