Povežite se sa nama

Društvo

BRATIĆ: Mijenjaćemo nastavne programe, nećemo mijenjati status FCJK, neću da pričam o Srebrenici (VIDEO)

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić kazala je na Premijerskom satu da se neće mijenjati status Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, ali da će mijenjati nastavne programe u smislu više zastupljenosti srpskih pisaca.

To praktično znači da FCJK neće biti ugašen, iako mu je Ministarstvo za prva dva mjeseca obustavilo isplatu novca.

“Sve obaveze prema navedenom FCJK su izmirene u skladu sa zakonom zaključno s martom, i biće uredno izmirivane u budućnosti. U tom smislu trenutni status te ustanove se neće mijenjati”, rekla je Bratić, koja je kasnije objasnila da su joj sporni projekti FCJK.

Ministarka nije htjela da izričito odgovori da li priznaje crnogorski jezik, državu i crkvu  jer “pitanja nijesu dopunska jer se, ne odnose na postavljeno pitanje”.

Potom je, nešto kasnije rekla, da “voli i priznaje Crnu Goru, jer su se za nju borili i ginuli njeni preci”.

Bratić nije željela da odgovori na pitanje poslanika Dragutina Papovića da li priznaje da se u Srebrenici desio genocid.

“Neću se udostojiti da Vam odgovorim”, kazala je Bratić.

SISTEMATIZACIJA

12:20 – Poslanica DPS Suzana Pribilović pitala je ministarku da li su utvrđeni pravilnici o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Uprave za sport i mlade. Istakla je da su brojni bivši zaposleni u prethodnom Ministarstvu nezakonito ostali bez posla. Interesovao je i ugovor o angažovanju profesora Dragana Koprivice u Ministarstvu, te da se u javnosti stekao utisak da on vodi resor.

“Pripadnici i predstavnici bivšeg režima, nakon spržene zemlje, pohare i pljačke, bezobrazluka i nedomaćinskog trošenja, i dalje imaju obraza da nešto prigovore novoj vlasti. Gasimo vatre koje ste upalili, ne samo u finansijskom smislu, već sve vrijeme podižete tenzije, skrećući pažnju građana sa ekonomske devastacije. Ne brinite gospođo Pribilović za moj stajling, stil javnog nastupa. Bolje da smo pošteni i da slabije nastupamo, nego da dobro nastupamo a da krademo. U vašem pitanju bilo je i makar šest pitanja, tako da ste rekorderka po broju postavljanja pitanja. Tako su vaši funkcioneri bili sposobni da u jednom danu posjete šest ili sedam destinacija. Pravilnici su u skladu sa predviđenom procedurom dostavljeni Vladi Crne Gore. U Ministarstvu i Upravi zaposleno je 196 lica, među njima ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta, državni sekretar Miroslav Anđelić, v. d. direktora Uprave za sport i mlade Vasilije Lalošević. Zatim zaposleni koji su ostvarili naknadu od 12 mjeseci po osnovu prestanka mandata, 15 lica. Ostalih 178 su preuzeti odlukom o preuzimanju, a sve u skladu sa uredbom o organizaciju i načinu rada državne uprave”, kazala je u odgovoru Bratić.

Ministarka  Bratić je dodala da su naknade za angažovane eksperte znatno manje od zarada bivših funkcionera.

SPORNI JOJ PROJEKTI FCJK

11:50 – Poslanica Aleksandra Vuković (DPS) pitala je ministarku da li je upoznata sa radom i doprinosom institucije FCJK i smatra li, kao univerzitetska profesorka, da je ova ustanova odgovorila zadatku Vlade koja je osnovala, da razvija i učvršćuje crnogorski identitet, sa posebnim akcentom unapredjenje montenegristike kao njegove važne karike. Istakla je studenti FCJK, između ostalih, moraju da čitaju Dositeja Obradovića, Vuka Karadžića, Branka Radičevića, Đuru Jakšića, Sima Matavulja, Stevana Sremca, Vojislava Ilića, Milana Rakića, Branislava Nušića, Nastasijevića, Crnjanskog, Andrića…

“Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta ima izrazito afirmativan stav prema razvoju crnogorskog identiteta i kulture, kao i svih zajednica naše građanske sredine. U tom smislu podržavamo angažovanje svih institucija na tom polju. Međutim, kada sagledamo neke primjere izdavaštva FCJK, moramo se zapitati u kojoj mjeri su korisni. Pomenuli su afirmativne primjere, vjerovatno su morali da popune program… Pomenuću neke primjere koji nijesu afirmativni, poput zbirke kolumni Milorada Nikčevića. Ne možemo da shvatimo na koji način to predstavlja kao utvrđivanje crnogorskog ili građanskog identiteta. Posebno jer su te kolumne prepune šovinističkih ideja. Jedna od takvih je da je mitropolit Amfilohije nakalemio svetosavlje kao oblik srpskog fašizma. Valja pomenuti i “Oglede o Njegošu”. Tu se nalazi i Savić Marković Štedimlija, u najmanju ruku sporan autor, zagovornik teza o takozvanoj Crvenoj Hrvatskoj i saradnik ustaškog režima u NDH. Da li to doprinosi pomirenju i multietničkom skladu? I sama sam uočila da bi bilo nepravedno, da se u istom pasusu, uz ime ovakve persone koju FCJK smatra da joj se ogledi o Njegošu izdaju, izdvojiću leksikon istaknutih albanskih lingvista iz ove grupe i od ove dvojice autora. Treća kategorija su ljudi bez referenci. Čitav niz autora, poput Vukića Pulevića, kojem su objavljene studije, iako pomenuti nije lingvista već botaničar. Nameće se pitanje kako je to promocija crnogorskog identiteta i kulture” poručila je Bratić.

NADOKNADA ZA PROSVJETARE

11:15 – Poslanica GP URA Suad Zoronjić je pitala da li Bratić planira da kao resorni ministar, prosvjetnim radnicima finansijski nadoknade uloženi trud i rad u najtežim uslovima.

Ministarka Bratić je u odgovoru rekla da će učiniti sve što je do nje, da se napravi korak u tom smjeru, u dogovoru u Vladi i sa sindikatima.

“Pošto sam i sama i prosvjetni i naučni radnik, u potpunosti sam saglasna sa poslanicom Zoronjić. Zatekli smo “sprženu zemlju”, državu pred bankrotom. Imali smo privremeno finansiranje u prethodna tri mjeseca i finansije ministarstva bila su ograničena, uz sve one milione i uspjehe koje je moj prethodnih sam sebi istakao. Utvrdili smo velike propuste, nejednakost u dostupnosti obrazovanja, neprilagođenost programa datoj situaciji. Formirali smo radnu grupu koja prati proces, uz brojne sastanke sa predstavnicima sindikata, roditelja, prosvetara… Jednom od sastanaka prisustvovali su i premijer Krivokapić i ministar finansija Spajić. Svjesni smo, ja više od ostalih kao prosvjetni radnik, da su prosvjetni radnici pokazali veliku odgovornost i herojsku posvećenost pozivu u novonastaloj situaciji. Neću nija biti zadovoljna odgovorom niti svojim radom, učiniću sve da se ispoštuje njihov rad u finansijskom pogledu, u onom obimu u kom nam to dozvoli budžet. Nakon usvajanja budžeta očekujemo, a radiću na tome, još intenzivniju komunikaciju sa sindikatom prosvjete. Jako je važno da prosvjetari budu zadovoljni”, objasnila je Bratić.

UGOVOR SA KOMERCOM

10:50 – Odgovarajući na pitanje Moma Koprivice iz Demokrata, najavila je preispitivanje zakonosti ugovora Vlade sa privrednim društvom “Komerc”, kojim se obezbjeđuje smještaj za studente u Nikšiću.

“Ugovor o javno-privatnom partnerstvu za pruženje usluga smještaja studenata u Nikšiću zaključen je 8. jula 2016. godine, između Vlade Crne Gore, odnosno tadašnjeg Ministarstva prosvjete i privrednog društva “Komerc” iz Nikšića. Predmet ugovora je pružanje usluga smještaja za 260 studenata. Neto cijena ugovora po jednom studentu je 116 eura. Ministarstvo se tada obavezalo da će platiti punu cijenu smještaja u kapacitetu, u slučaju da nije obezbijeđena maksimalna iskorišćenost kapaciteta. Ministarstvo kulture, nauke, prosvjete i sporta je sada pokrenulo postupak utvrđivanja, da li je ugovor potpisan u skladu sa zakonom”, dodala je Bratić.

U objašnhenju, Koprivica je istakao da je oznaka tajnosti sa dijela dokumenata vezanih za ovaj Ugovor nepotrebna. Rekao je da onaj ko pravi zloupotrebe – taj i krije. Istakao je pretpostavku da je oznaka tajnosti sa dokumenata tu jer se kriju tragovi o korupciji i kršenju zakona. Kazao je da ugovor o smještaju studenata nije u skladu sa Zakonom o učešću privatnog sektora u vršenju javnih usluga.

10:30 – Odgovarajući pitanje poslanice Draginje Vuksanović Stanković, istakla je da ne negira postojanje crnogorskog jezika, ali nije direktno odgovorila da li ga priznaje. Kazala je da ni ona ni Vlada ne planiraju da se bave ukidanjem bilo čega.

“Obavještavamo javnost, da je status javnih visokoškolskih ustanova definisan je Zakonom o visokom obrazovanju. Shodno ovom Zakonu, status ustanove nije u nadležnosti ministarstva, već u nadležnosti osnivača, odnosno Vlade Crne Gore. Samo Vlada može donijeti akt o osnivanju ili ukidanju fakulteta. Sve obaveze prema fakultetu su izmirene zaključno sa martom i biće ubuduće uredno izmirivane. Dakle prema tome, status ustanove neće se mijenjati”, navela je Bratić.

10:20 – Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić najavila je promjenu nastavnog programa i zahvalila što je poslanik, kako je kazala, ukazao na postojanje tog problema.

“To je problem ne samo sa ideološkog nego i sa književnog aspekta. Da, namjeravamo, mijenjaćemo”, kazala je Bratić odgovarajući na pitanje poslanika Đurovića u vezi  promjene plana i programa za osnovno i srednje obrazovanje i vraćanje pisaca koje je iz obavezne literature uklonila bivša vlast: Desanka Maksimović, Meša Selimović, Aleksa Šantić.

Istakla je primjer sa posjete devetom razredu jedne osnovne škole u Kotoru, kada joj je na pitanje ko mu je omiljeni pisas jedan dječak rekao da je to autorka “Harija Potera” Džej Kej Rouling, a drugi da je to Branko Ćopić.

Kazala je da se radi o otvorenom programu, i navela da je to na neki način dobro, jer onda djeca imaju i dalje priliku da čitaju djela Branka Ćopića.

Svakako najinteresantnija pitanja su upućena ministarki Vesni Bratić, koja pokriva četiri resora.

Najviše poslaničkih pitanja se odnosi na budući status Fakulteta za crnogorski jezik i kulturu na Cetinju.

Više poslanika je postavilo slično pitanje koje se tiče ovog fakulteta, dok su poslanici vlasti pitali Bratić, između ostalog, kada će se u planu i programu za osnovno i srednje obrazovanje vratiti pisci koje je iz obevezne literature uklonila bivša vlast: Desanka Maksimović, Meša Selimović, Aleksa Šantić i na kraju Petar II Petrović Njegoš.

“Dokle se stiglo sa izmjenom nastavnog plana i programa za osnovno i srednje obrazovanje kojim bi se vratili u obaveznu literaturu pisci koji su bili uklonjen, pitaao je poslanik Demokratskog fronta Dejan Đurović.

“Jeste li upoznati sa radom i doprinosom FCJK i smatrate li, kao univerzitetska profesorka, da je ova ustanova odgovorila zadatku Vlade koja je osnovala, da razvija i učvršćuje crnogorski identitet, sa posebnim akcentom unapređenje montenegristike kao njegove važne karike? Hoće li se novim Zakonom o visokom obrazovanju ili na koji drugi način uticati izmjenu statusa FCJK?”, pitala je poslanica DPS-a Aleksandre Vuković.

Slično pitanje imali su poslanik DPS-a Dragutina Papovića, Draginja Vuksanović Stanković (SDP), Damir Šehović (SD)

Poslanica DPS-a Suzana Pribilović imala je više pitanja za Bratić:

“Da li su utvrđeni pravilnici o unutrašnjoj organizaciji i sistemaziciji Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i uprave za sport i mlade? Koliko lica i na kojim radnim mjestima je zaposleno u ministarstvu i Upravi za sport i mlade? Koliko lica i na kojim radnim mjestima je zaposleno u ministarstvu i Upravi za sport i mlade, u periodu od 07.12.2020. do 20-03-2021.”, pita Pribilović, a njena koleginica Jovanka Laličić iz DPS-a je postavila pitanje:

“Što ste konkretno preduzeli u slučajevima zloupotrebe djece u vjerske – političke svrhe u školama u Tivtu i Pljevljima”.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije