Connect with us

Društvo

HRVATSKI POSLANICI U EP: Traže pravednu sukcesiju, ciljaju da vrate brod “Jadran”

Published

on

Dio poslanika Evropskog parlamenta (EP) iz Hrvatske podnio je amandmane na predlog izvještaja o Crnoj Gori, u kojima ističu neophodnost pravedne sukcesije imovine bivše SFRJ, uključujući i bivšu vojnu imovinu, te potrebu da svi ratni zločini budu ispitani i procesuirani, piše Dan.

Izvještaj, čiji je autor izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula, naći će se na dnevnom redu parlamenta u aprilu, a do tada postoji mogućnost podnošenja amandmana na predloženi tekst.

“Evropski parlament poziva crnogorske vlasti da se u potpunosti pridržavaju odredaba o sukcesiji imovine bivše SFRJ, posebno što se tiče vojne imovine”, navodi se u amandmanu koji je podnijela Željana Zovko.

Ona u drugom amandmanu apeluje na Crnu Goru da pojača svoje napore na proaktivnom određivanju prioriteta i kažnjavanju ratnih zločina i razjašnjavanja sudbine nestalih osoba.

Amandman 131 podnijeli su poslanici Klemen Grošelj, Ilhan Kučuk, Petras Auštrevičijus i Nikolae Stefanuta, koji predlažu formulaciju da je Evropski parlament zabrinut zbog nedostatka napretka u suočavanju sa ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori i pozivaju vlasti da podržavaju i razvijaju plan stvaranja dokumentacionog i informacionog centra.

Amandman na predlog izvještaja podnio je i Vladimir Bilčik, šef odbora EP za odnose sa Crnom Gorom.

“Evropski parlament ponavlja svoju podršku jačanju inicijative za uspostavljanje regionalne komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim grubim kršenjima ljudskih prava na teritoriji bivše Jugoslavije”, navodi se u tom amandmanu.

Pitanje sukcesije imovine bivše SFRJ aktuelno je decenijama. Među prioritetima je postizanje aranžmana oko podjele vojne imovine i preostale diplomatske imovine, pitanje nedostajućih sredstava na računima nekadašnje Narodne banke Jugoslavije u inostranstvu i ubrzavanje rješavanja imovinskopravnih pitanja koja se tiču državnih preduzeća nekadašnje socijalističke Jugoslavije.

Aktuelni hrvatski premijer Andrej Plenković je 2014.godine kao poslanik u Evropskom parlamentu potegao pitanje sukcesije vojne imovine u kontekstu pridruživanja Crne Gore EU.

On je tada pozvao Crnu Goru da riješi pitanje sukcesije vojne imovine bivše SFRJ, uz ocjenu da je potrebno preduzeti korake da se školski vojni jedrenjak „Jadran”, koji se koristio u civilne svrhe, vrati Hrvatskoj.

List „Slobodna Dalmacija“ tada je pisao da je to veoma bitan politički momenat u zalaganju Hrvatske da se skoro 90 godina star jedrenjak, izgrađen još za Mornaricu Kraljevine Jugoslavije, dovede u Split.

Hrvatska, naime, polaže pravo na „Jadran“ jer je taj brod dvadesetak godina pred raspad SFRJ bio baziran u ratnoj luci JRM Lora u Splitu.

Picula o izbornom zakonodavstvu Crnoj Gori

Amandman na sopstveni predlog izvještaja o Crnoj Gori podnio je i sam izvjestilac za Crnu Goru Tonino Picula. Njegov amandman tiče se napretka u oblasti reforme izbornog zakonodavstva i izbornog procesa.

“Evropski parlament podstiče održavanje lokalnih izbora istovremeno širom zemlje, kako bi bila postituta veća stabilnost, uz izbjegavanje stalne kampanje i da bi se umanjila napeta politička klima u Crnoj Gori. Podsjeća da je potrebna dvotrećinska većina za izmjenu Zakona o izboru poslanika i odbornika, što zahtijeva širok konsenzus parlamentarnih partija”, piše u Piculinom amandmanu.

Inače, predlog da svi lokalni izbori budu održani istog dana bio je aktuelan i ranije.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije