Connect with us

Društvo

IZVJEŠTAJ SINODU SPC: Bogoslovija na Cetinju “malo liči na školu”

Published

on

U opširnom i prilično negativnom izvještaju koji je Hrizostom Jević, mitropolit dabrobosanski SPC, podnio Sinodu u Beogradu, navodi se kako bogoslovija na Cetinju „malo liči na školu“.

Jević je nedavno bio v.d. patrijarha Crkve Srbije, takođe je član petočlanoga Sinoda, koji je napisao i dostavio na usvajanje Vladi Zdravka Krivokapića tekst Temeljnoga ugovora.

Prema srpskim medijima, Jević je krajem aprila obišao bogosloviju (srednju vjersku školu) kojom na Cetinju rukovodi „rektor”, protojerej-stavrofor Gojko Perović.

Peroviću je Jević zamjerio da se „bez saglasnosti i blagoslova Sinoda bavi politikom, umjesto da mu primarna obaveza bude unaprijeđenje kvaliteta škole kojoj je još uvijek na čelu.”

„Nastavnicima Cetinjske bogoslovije i rektoru Peroviću mitropolit Hrizostom je jasno stavio do znanja da se više ne mogu sakrivati iza litija i da je potreban ozbiljniji rad u bogosloviji”, prenose srpski mediji.

Jedan od predavača na bogosloviji je i Zdravko Krivokapić.

Približno, nešto više od polovine postojećih đaka Perovićeve bogoslovije je iz eparhijâ SPC u Crnoj Gori. Ostali se šalju iz eparhijâ SPC van Crne Gore.

Kako dio sveštenstva i monaštva SPC u Crnoj Gori nema elementarne bogoslovske kvalifikacije, za njih Perović godinama organizuje instant procedure za sticanje „diploma”. U junu prošle godine maturiralo je svega 10 đaka – među njima i jedan srednjovječni gospodin u činu arhimandrita!

Kako smo ranije objavili, iz budžeta Republike Srbije se Perovićeva bogoslovija, koja nema akreditaciju države Crne Gore, finansira sa preko 200.000 eura godišnje.

Bogoslovija SPC na Cetinju je 1921. ustrojena Pravilnikom o srpskim pravoslavnim bogoslovijama u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, izdalo Ministarstvo vera – prvoslavno odeljenje, Beograd, potpisao dr M. Jovanović, ministar vera („Službene novine Kraljevine SHS”, IV, 91).

Prva Bogoslovija autokefalne Crnogorske mitropolije – Crnogorske pravoslavne crkve je osnovana 1854. godine pod pokroviteljstvom knjaza Danila I Petrovića-Njegoša. Od 1869. radi pod službenim nazivom: CRNOGORSKO BOGOSLOVSKO SJEMENIŠTE, a od 1887. mijenja namjenu, ustrojstvo i naziv u Bogoslovsko-učiteljska škola. Postaje više učiteljska, a manje bogoslovska škola. Januara 1916. prestala je da radi. Definitivno je ukinuta nakon srpske okupacije Crne Gore.

Vladimir Jovanović

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije