Connect with us

Politika

ČISTKA KADROVA: Beogradska patrijaršija smijenila Gojka Perovića i poslala ga u Podgoricu

Published

on

Beogradska patrijaršija smijenila je rektora Cetinjske bogoslovije Gojka Perovića i poslala ga u Podgoricu, gdje će biti starješina Crkve Svetog Đorđa, objavio je portal Vidovdan blizak samom vrhu SPC.

U pitanju je znatno degradiranje Gojka Perovića, nekada prvog saradnika pokojnog mitropolita Amfilohija, koji sa veoma bitne i medijski propraćene funkcije u SPC sa Cetinja iz Cetinjskog manastira odlazi da bude starješina manje crkve čak i na nivou Podgorice.

– Svešteniku Gojku Peroviću od 4. avgusta kreće dužnost starješine Crkve Svetog Đorđa u Podgorici i neće biti arhijerejski namjesnik. Na mjesto rektora Bogoslovije na Cetinju je postavljen 1999. godine, a trenutno v.d. dužnost rektora obavlja mitropolit Joanikije – objavio je Vidovdan.

Zamjerke Beograda

Pobjeda je uklanjanje Gojka Perovića sa značajnijih funkcija u SPC najavila prošlog mjeseca, a ključni razlog je nezadovoljstvo Beograda i Demokratskog fronta njegovim djelovanjem. Vidovdan je kao razlog smjene naveo navodno katastrofalno stanje u Cetinjskoj bogosloviji.

Perović se, kako je Pobjeda pisala, Beogradu zamjerio jer je tokom litija prošle godine u organizaciji SPC poručio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da ne dolazi u Crnu Goru, jer se nacionalno izjašnjava kao Crnogorac, kao i zbog izjava u emisiji ,,Živa istina“ da je Mitropolija SPC u Crnoj Gori bila ,,ako ne autokefalna, onda samostalna vjekovima“.

U namjeru uklanjanja sveštenika MCP SPC naročito je angažovan i aktivan bio upravo portal Vidovdan, koji je mjesecima vodio intenzivnu kampanju protiv Perovića i u posljednjem tekstu ga je čak nazvao i odmetnutim.

Čistke

Osim Perovića, prema saznanjima Pobjede, uklonjeni su i drugi kadrovi pokojnog mitropolita Amfilohija.

Sekretar MCP, protojerej Obren Jovanović je, piše Vidovdan, premješten u Toplu kod Herceg Novog. Mitropolit Joanikije je juče indirektno potvrdio tu informaciju navodeći da je Jovanović sam tražio da ne bude više sekretar Mitropolije. Novi sekretar MCP će biti jeromonah Pavle Pajić iz Srbije.

Čistka Amfilohijevih kadrova je zaključena činjenicom da je Joanikije u Cetinjski manastir doveo čak pet kaluđera iz Berana.

– Na Cetinju će parosi biti – otac Ostoja, koji je došao iz Nikšića da bude Joanikijev lični sekretar, i Ivan Pešikan, koji je nedavno rukopoložen za sveštenika da bi bio paroh – piše Vidovdan ne navodeći prezime oca Ostoje.

Mitropolit Joanikije je ovu kadrovsku izmjenu u Mitropoliji izvršio upravo onako kako je portal Vidovdan najavljivao prije nekoliko mjeseci pod izgovorom da ,,dolaze ljudi lojalni Srpskoj crkvi“.

Taj portal tvrdi i da je nakon što je Krivokapić u Beogradu 27. maja odbio da potpiše temeljni ugovor sa SPC, da je u Patrijaršiji u Beogradu vođen ozbiljan razgovor sa Joanikijem koji se obavezao da će očistiti SPC od ,,autonomaških kadrova“.

Na prijedlog Joanikija i uz saglasnost članova Sinoda tema razgovora je bila oslobođenje Mitropolije od ,,nagomilanih separatističkih i autonomaških kadrova koji su često skloni bahatosti i lopovluku“. Joanikije se u Patrijaršiji bio obavezao da će poslušati Sveti arhijerejski sabor SPC i u narednih par mjeseci raščistiti neke stvari na terenu.

Vidovdan je u svom tekstu proročnički naveo da je prvi na udaru upravo Gojko Perović, kako su ga nazvali ,,vođa separatističke, autonomaške i ultracrnogorske struje, rektor Cetinjske bogoslovije“.

– Proto Gojko je inače veoma ,,skroman“, pa pored plate koju kao rektor srpske pravoslavne bogoslovije dobija iz Srbije, obično ima i po nekoliko primanja iz bočnih poslova i nenadnih zaduženja – pisao je Vidovdan i naveo imena kadrova koje treba ukloniti.

– Peroviću će se sigurno priključiti i neki drugi autonomaški kadrovi sa Cetinja koji su skloni enormnom bogaćenju preko grbače vjernika i turista: sekretar Mitropolije, prota Obren Jovanović, njegov pomoćnik, prota Igor Balaban i drugi pomoćnik, prota Anđelko Boričić. Svi su sa parohijama na Cetinju i svi i sami žele premještaj u neke bogatije krajeve jer od uvođenja sankcija Rusiji i krize izazvane virusom kovid-19 Cetinje više nije ni rudnik zlata za pljačkanje ruskih turista ni mjesto za brzo i enormno bogaćenje, tvrdio je Vidovdan u tom tekstu.

Uklanjanje Amfilohijevog nasljeđa
Osim čistke Amfilohijevih kadrova, Beogradska patrijaršija se grubo obračunala sa nasljeđem pokojnog mitroplita.

Tako je odlukom Sabora ukinut Episkopski savjet u Crnoj Gori, odnosno Pravoslavna crkva u Crnoj Gori formirani 2006. godine iza koje je svojim autoritetom stao pokojni mitropolit Amfilohije, ali i pokojni patrijarh Pavle.

Ukinuta je i titula mitropolitu Joanikuju arhiepiskop cetinjski kao i titula egzarh Pećkog trona. Taj naziv stoji na Amfilohijevom grobu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije