Connect with us

Društvo

KAD PREMIJER KRIVOKAPIĆ GLUMI BOGA: Mala porodica je nepotpuna i egoistična

Published

on

Premijer je juče uz poklone predstavio izmjene socijanih zakona jednoj devetočlanoj porodici

“Upravo sam saznala da živim u maloj, egoističnoj porodici, kreiranoj prostom reprodukcijom”, jedan je od brojnih komentara na izlaganje premijera Krivokapića koji je juče obrazložio svoje viđenje idealne porodice u Crnoj Gori.

 

“Porodica je potpuna sa djecom. Mi živimo u vremenu koje je nametnulo da je porodica dovoljna da ima prostu reprodukciju.”  rekao je predvodnik apostolske vlade.

On kaže da su brojne porodice uspješne , dok je “mala porodica egoistična”.

Time nedvosmisleno diskriminiše porodice sa manje djece, porodice samohranih roditelja, jednoroditeljske porodice, napore parova koji iz zdravstvenih razloga nemaju potomstvo, samce, sve one koji iz različitih razloga ne žele da imaju djecu, a po zakonu i ustavu naše zemlje svi oni su ravnopravni građani.

Reakcije crnogorskih građana

Istovremeno, nije mu palo na pamet da brojnost porodice zavisi i od materijalnih uslova, iako se poziva na podatke Unicefa da najveći broj djece u Crnoj Gori do šest godina živi u siromaštvu.

Kao što sopstvenom voljom odlučujemo da li ćemo i koliko djece imati, tako samostalno određujemo minimum potreba za sebe i svoju djecu.

Premijer, iako univerzitetski profesor, kao argument za svoja uvjerenja navodi primjer mobe (običaj međusobnog pomaganja u seoskim domaćinstvima), što se uklapa u cjelokupnu sliku koju nam je od pojavljivanja na javnoj sceni ponudio: da ako vjerujemo, nećemo se zaraziti koronom, da je u zdravom duhu zdravo tijelo, a ne obrnuto, kao i da “majke vaspitavaju svoje sinove za buduće vojnike, a kćeri da budu brižne prema braći i da na isti način vaspitavaju svoju djecu.“

Nije premijer prvi u diskriminatorskom stavu u pogledu vrsta porodica. Iz udžbenika Poznavanje društva za 4. razred osnovne škole djeca već godinama uče da je svaka porodica u kojoj ne žive oba roditelja – NEPOTPUNA!

Tzv. “prirodna”,  brojna porodica brani se po svaku cijenu, bez analize društvenih okolnosti i uzroka koji utiču na promjene u strukturi te vrste zajednice.

Mnogi evropski populistički lideri otkrili su da je u pitanju pokret koji vrijedi podržati. Koristeći retoriku sličnu Krivokapićevoj, pozivaju se na porodične vrijednosti, koje naizgled podržavaju, a što se pokazalo kao efikasan alat da pridobiju glasače i učvrste vlast.

Rezultat je osipanje građanskih sloboda u demokratijama koje su sve bliže autoritarizmu, tvrde politički analitičari.

Ako “tradicionalno” nastrojen premijer nastavi u sličnom maniru, a pod uticajem crkve, institucije koja mu je iznad svega, možda nas u Crnoj Gori (sa čim se već suočavaju ne samo u istočnoj, već i zapadnoj Evropi) sačeka inicijativa o zabrani abortusa, preispitivanje etičnosti vještačke oplodnje, vjeronauka umjesto seksualnog obrazovanja i slična redukovanja prava savremenog čovjeka.

K.V.

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije