Connect with us

Društvo

KALUĐEROVIĆ ZA VOA: SAD neće blagonaklono gledati na potencijalne radikalne zaokrete u spoljnoj politici Crne Gore

Published

on

Nebojša Kaluđerović (FOTO: Alfa Centar)

Sjedinjene Države neće blagonaklono gledati na bilo kakve potencijalne radikalne zaokrete u spoljnoj politici Crne Gore, kaže u intervjuu za Glas Amerike Nebojša Kaluđerović, odlazeći crnogorski ambasador u Vašingtonu.

Kaluđerović, koji je završio četvorogodišnji mandat u Sjedinjenim Državama, naglašava da očekuje da se Balkan nađe na agendi administracije Džoa Bajdena.

Predsjednik Bajden je neko ko zaista dobro poznaje region i osvjedočeni je prijatelj Crne Gore. Njegov doprinos našim evroatlantskim integracijama je nemjerljiv, što je naša država i prepoznala kada mu je u martu 2018. uručila visoko odlikovanje. Kao što je predsjednik Bajden i pomenuo u svom inauguracionom govoru, za očekivati je da SAD igraju ulogu snažnog i pouzdanog partnera za mir, napredak i bezbjednost i da vode ne samo primjerom svoje moći nego i snagom svog primjera”, ističe Kaluđerović.

On je dodao da očekuje da se Balkan nađe na agendi nove administracije nakon određenog perioda i ekipiranja važnih pozicija u Stejt departmentu, za što moramo imati i razumijevanja i strpljenja. Realno je očekivati da ni naš region ne bude izuzetak u tom pogledu i da Vašington, u sinergiji sa EU, nastavi da podržava evropske i evroatlantske aspiracije zemalja ZB i demokratski razvoj regiona. Imenovanja na ključnim pozicijama za spoljnu politiku i nacionalnu bezbjednost potvrda su takvom razmišljanju, smatra Kaluđerović.

Mišljenja sam da će nova američka administracija, baš kao što su to radile i sve prethodne, nastaviti partnerstvo i savezništvo sa Crnom Gorom, jer je i u svim izjavama novih zvaničnika saradnja sa SAD na visokom mjestu u vanjsko-političkoj agendi. U konkretnom slučaju nove vlade i većine u parlamentu, to se prevashodno odnosi na potrebu da potpisani Sporazum o vanjskopolitičkim prioritetima, koji je dobro primljen u američkim diplomatskim i političkim krugovima obje partije, sprovede u djelo”, kazao je crnogorski doplomata.

Na pitanje kakav odgovor očekuje od Vašingtona na ponudu vrha EU o intenziviranju saradnje i transatlantskih odnosa, Kaluđerović je kazao da očekuje pozitivnu reakciju, a da to podrazumijeva i obnovu američkih tradicionalnih partnerstava.

On je svom budućem nasljedniku u Vašingtonu poručio da radi ono što mu je i obaveza, da nepokolebljivo slijedi, zastupa i, ako je to potrebno, žestoko brani crnogorske državne interese, da se u svom radu ne rukovodi ni crnogorskim ni američkim dnevnopolitičkim dešavanjima, već strateškim smjernicama naše vanjske politike, gdje SAD svakako zauzimaju posebno i ključno mjesto. “Da svima sa kojima komunicira – i kontaktima u SAD, i centralom u Podgorici, predstavlja stvari onakvim kakve jesu, a ne onako kako bi neko, shodno političkim ili drugim interesima, želio da ih čuje.”

Kaluđerović je istakao da mu je najveću satisfakciju tokom duge karijere donijelo to što je poslije obnove crnogorske državnosti 28. Juna 2006. godine, kao prvi stalni predstavnik Crne Gore pri UN podizao zastavu nezavisne Crne Gore na mjesto koje joj naša hiljadugodišnja istorija „daje“ – na Ist Riveru, ispred sjedišta Ujedinjenih Nacija. A da u to svakako spada i članstvo Crne Gore u NATO.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije