Povežite se sa nama

Društvo

KAMPANJA “ČUJ SE”: MUP-u nagrada za najtransparentniju instituciju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović primio je nagradu u sklopu kampanje „Čuj se!“, a prema kojoj je MUP prepoznat kao organizacija koja je najviše doprinijela slobodi govora i pokazala najtransparentniji rad, saopšteno je iz MUP-a.

Ovu kampanju je povodom mjeseca zviždača pokrenula NVO 35mm u saradnji sa Koalicijom za zaštitu zviždača za Jugoistočnu Evropu, Evropskim centrom za prava zviždača i Whistlerblower International.

“U obrazloženju odluke, oni koji su nominovali Ministarstvo unutrašnjih poslova navode da naša institucija uredno odgovara na novinarska pitanja i zahtjeve za slobodan pristup informacijama, te da službenici u izjavama za medije govore istinu i ne skrivaju činjenice, te da su otvoreni prema sugestijama NVO sektora, što ranije nije bio slučaj”, kazali su iz MUP-a.

Po uručenju nagrade ministar Sekulović je kazao da je prijatno iznenađen, te da nagrada obavezuje.

“Ova nagrada za nas je čast i podstrek, ali sa druge strane i upozorenje. Ja bih volio da je naredne godine uručite nekoj drugoj instituciji ali i da tada zaključite da je ove godine otišla u prave ruke”, istakao je Sekulović.

Ministar je učestvovao na panelu, zajedno sa ombudsmanom Sinišom Bjekovićem, pod nazivom “Institucije i transparentnost: teret, obaveza ili logičan odnos prema građanima/kama”. Tom prilikom je poručio da je MUP u prethodnom, veoma izazovnom, periodu predano i naporno radio.

“Sigurno da može još bolje, ali da se radilo najviše što se moglo, u datim okolnostima. Rad organa javne uprave je nevjerovatno važan i oni treba da budu servis građana”, kazao je Sekulović.

Dodao je i da je upravo transparentnost osnova kvalitetnog rada, navodeći da proces promjene jeste težak, ali i da je dostižan ako jasno znate korake koji vode do cilja.

Ombudsman Bjeković je napomenuo važnost uloge svakoga ko se u crnogorskom društvu odvaži da bude zviždač i apelovao na institucije da te ljude adekvatno tretiraju i imaju sluha za informacije kojima oni raspolažu. “Bilo koji vid odmazde prema zviždačim obeshrabruje druge ljude da se usude i krenu tim putem”, kazao je Bjeković.

Na panelu je bilo riječi i o mogućoj selektivnosti kada je riječ o prisustvu medija važnim policijskim akcijama, pa je zaključeno da policija treba da ima obučen i kvalitetan kadar koji će akcije snimati i ustupati ih medijima, čime bi bila osigurana i njihova bezbjednost. Konstatovana je i veoma bitna uloga društvenih mreža, koje jesu važan kanal komunikacije, ali uz napomenu da u taj prostor moramo vratiti princip odgovornosti.

Današnji događaj online su pratili brojni predstavnici diplomatskog kora i ostali međunarodni partneri. Uručene su i nagrade za zviždača godine kao i za instituciju koja je bila najmanje transparentna. Zviždač godine je Ganija Jasavić, bivši šef PJ Uprave za šume, dok je najmanje transparentna bila Uprava za nekretnine, koja je dobila tzv. „zlatni flaster“.

Pored MUP-a, kao najotvorenije institucije, nagradu za organizaciju koja je najviše doprinijela slobodi govora dobila je Organizacija KOD.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije