Povežite se sa nama

Društvo

KONJEVIĆ: Vukšić svjestan da je napravio propust, treba da podnese ostavku

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Predsjednik Socijaldemokratske partije SDP Raško Konjević kazao je da je njegov utisak nakon sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu da je i v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost ANB Dejan Vukšić svjestan da je napravio previd. Smatra da treba da prihvati odgovornost i podnese ostavku.

“Ja tu njegovu formulaciju prevodim na jasno kršenje člana 26 stav 2 i 4 Zakona o agenciji za nacionalnu bezbjednost jer je više nego jasno, i po onome što je direktor govorio, da je propust napravljen jer po Zakonu članovi Odbora za bezbjednost nemaju pravo uvida u one podatke za koje nije potrebe da znaju. Složili smo se da imena pripadnika drugih obavještajnih službi, pa i naših obavještajnih službi ne smiju da budu na stolu ispred članova Odbora”, rekao je Konjević za Pobjedu.

Prema njegovim riječima, On je objasnio da je sugerisao direktoru Vukšiću da nije imao zakonsko pravo da otvara bilo kakvu istragu u Agenciji, jer se tu radi o njegovom propustu.

“A član 39 Zakona o ANB-u jasno propisuje proceduru kako se vrši unutrašnja kontrola unutar Agencije kada se naprave greške. Tu kontrolu vrši generalni inspektor, ali Vlada je nažalost smijenila jednog, a nije imenovala drugog. Tako ovdje ispada da je on kontolisao samog sebe i saopštio nam da je došao do određenenog stepena ko bi mogao da bude odgovoran. Ne može niko biti odgovoran osim Vukšića jer je bio upoznat sa sadrđžinom materijala koji je dostavljen i svjestan da nije trebalo da se nače pred članovima Odbora”, naglasio je Konjević.

On je istakao da je pozvao Vukšića da, ukoliko je bilo koji član Odbora prekršio Zakon o ANB-u, da podnese krivičnu prijavu.

“Takođe sam ga špozvao da se u ovoj proceduri “ne skriva” iza bilo kog službenika, jer potpis na propratnom aktu koji se dostavlja Odboru jer gospodina Vukšića. Dakle, nije se moglo desiti da mu je neko podmetnuo, a da on nije znao sadržinu. Imajući u vidu njegova ovlašćenja, shodno Zakonu o ANB-u, on kao starješina organa ima punu odgovornost za kompromitaciju organa, narušavanje partnerskih odnosa sa drugom službom. On treba da prihvati svoju odgovornost i podnese ostavku. To bi bila mjera za nivo grešeke i kršenja Zakona koji je Vukšić dozvolio da se desi”, zaključio je Konjević.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije