Connect with us

Društvo

LATKOVIĆ: Logo za MA radio je Đorđije Markuš, trebalo je sačuvati barem taj rijetki biser dizajna!

Published

on

Čuveni logo MA, u samom vrhu svjetskog dizajna

Portal Pobjede objavio je autorski tekst Nikole Latkovića Latea „Otkud vam logo?“ u kojem govori o značaju vizuelnog identiteta za firme i kompanije, pogotovo nacionalnog značaja.

U tom tekstu, osvrnuo se na istorijat nastanka logoa crnogorske aviokompanije Montenegro Airlines, koji je primjer vrhunskog dizajna, po najvišim svjetskim standardima.

Izvjesno je da će taj logo, koji je takođe svojevrsni nacionalni kapital, biti ostavljen zaboravu osnivanjem nove kompanije. Autor loga je inače, Đorđije Markuš.

Prenosimo dio koji se odnosi na priču o logu Montenegro Airlinesa, budući da je autor teksta obavio anketu na prelomu 2018/19. godine sa oko četiri stotine javnih preduzeća, institucija, organizacija, kompanija, opština,… sa jednostavnim pitanjem – Otkud vam logo?  

“No, pobjednički logo MA, autora Đorđija Markuša, bez obzira na sudbinu Kompanije, već se upisao u malobrojne ikone crnogorskog grafičkog dizajna, a trebalo bi i da ostane zvijezdom vodiljom u sprovođenju umjetničkih nadmetanja. Ako već propada ono materijalno (a za to svakako nijesu zaslužni umjetnici), možemo da sačuvamo ono nematerijalno koje će nam pomoći u stvaranju novih brendova, pa i onog krovnog nacionalnog. Taj se već godinama traži na sasvim devijantan način, uprkos nagradnom fondu koji je u trećem raspisu porastao do iznosa trostruko većeg od nagradnog fonda spomenutog konkursa iz 1995. Ali džaba!

P.S: Upravo saznajemo iz medija da je novi nacionalni avioprevoznik već kršten engleskom homonimnom igrom riječi (2Montenegro), kome je ujedno određena i kolorna paleta za brendiranje flote (crvena). Radujmo se dizajneri, evo izazova za nas (ili ne, ako nam demokrate uskrate nadmetanje i sami ga „nacrtaju“)”, piše Latković.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije