Connect with us

Društvo

LEPOSAVIĆ “OBJASNIO”: Vlada ne smatra CPC za tradicionalnu crkvu u Crnoj Gori

Published

on

Više uradili za međuvjerski dijalog nego prethodna Vlada za pet godina: Leposavić - Foto: youtube

Ministar pravde, ljudskih imanjinskih prava Vladimir Leposavić potvrdio je da nijesu razgovarali sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom (CPC).

On je demantovao novinarku da je premijer Zdravko Krivokapić rekao da su vodili razgovore sa svim vjerskim organizacijama u Crnoj Gori. Leposavić je pojasnio da je premijer rekao da su vodili razgovore sa svim “tradicionalnim vjerskim zajednicama”.

On je izbjegao da pojasni da li je mislio da kaže da je za Vladu Crnogorska pravoslavna crkva tradicionalna.

“To su četiri crkve sa kojima Vlada Crna Gora ima ugovor. Naše ministarstvo je uputilo neku vrstu javnog poziva i u tom smislu nismo vršili razgovore sa svima, već su se vjerske zajednice raznim kanalima odazivali na taj poziv”, pojašnjava Leposavić.

On je rekao da je očekivao da će na taj način stići da razgovaraju sa svima koji imaju primjedbe.

Javne rasprave nije bilo jer je postojala hitnost

Ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić kazao je da nije održana javna rasprava povodom izmjena Zakona o slobodi vjeroispovjesti i pravnog položaja vjerskih objekata, jer postoji hitnost i mogućnost diskirminacije.

On je, na pitanje novinara kazao da hitnost dolazi od pritiska i očekivanja građana da su nužne izmjene zakona.

“Postoji hitnost društvena i pravna. Dobro znate i svi smo svjesni toga da je prošla godina obilježena protestima najvećim u istoriji Crne Gore. Borba je rezultirala da se forimra jasan stav javnog mnjenja da su nužne promjene ovog zakona”, pojašnjava Leposavić.

On je istakao da je vrlo važno da prema slovu važećeg zakona postoji mogućnost primjene diskriminatorskih i odredbi opasnih po međuvjerski mir i slogu naroda.

“Da bi izbjegli posljedice i otvorili prostor da se ide dalje, apsolutno je u tom smislu bila potreba da se mijenja ovaj zakon. Stručna javnost je svoj stav dala. Uspjeli smo da uradimo težak zadatak – da ispravimo opasnost po društveni život i pravni poredak”, kazao je on.

Leposavić je ocijenio da je Vlada, čiji je član, za pet dana uradila mnogo više za međuvjerski dijalog nego prethodna za pet godina.

On je rekao da je predloženim rješenjima Zakon postao vjerski senzibilan, a ide u pravcu potreba i zaštite prava svih crkava i vjerskih zajednica , u odnosu na  ono šta je ranije slučaj

“Eliminiše mogućnost da se u u pravnom postupku rješava imovinski spor bilo čiji. Imovinski sporovi se rješavaju u parničnom postupku pred sudom, što postoji i kod nas stotinama godina unazad”, pojasnio je Leposavić.

On tvrdi da se unaprijedio katalog postojećih prava vjerskih zajednica.

“Kod autonomije predviđeno je da imaju slobodu na svoju vjersku zajednicu i na svoju organizaciju. Imaju pravo da biraju i vjersko osoblje i vjerske poglavare”, pojasnio je Leposavić.

Advertisement

Najčitanije