Connect with us

Društvo

MCP: Samo Cetinjani da nalažu badnjake ispred manastira

Published

on

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) i Uprava Cetinjskog manastira zamolili su sve vjernike koji ne žive na Cetinju da na Badnji dan i Božić ostanu u svojim gradovima i svojim domovima, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

Oni su pozvali sve pravoslavne vjernike da međusobne razlike ostave po strani, i da, kako poručuju iz MCP,  poštujući sve propisane zdravstvene mjere i crkveni poredak.

“Sva praznična bogosluženja na Cetinju u božićne blage dane biće obavljena po utvrđenom rasporedu, a nalaganje badnjaka, zbog poštovanja epidemioloških mjera, ove godine neće saborno okupiti vjernike iz drugih crnogorskih gradova i krajeva. Bratstvo manastira će sa pripadnicima plemena Bajica i sa cetinjskim sveštenstvom blagosiljati badnjake ispred Cetinjskog manastira tokom Badnjega dana. Sve vjernike koji ne žive na Cetinju, iz navedenih razloga, umoljavamo i dajemo očinski blagoslov da na Badnji dan i Božić ove godine ostanu u svojim gradovima i svojim domovima”, navodi se u saopštenju.

Iz Mitropolije poručuju da nema mjesta mržnji, neprijateljstvu i nepovjerenju.

“Svima nama je, vjerujemo, jednaka ljubav prema Bogu i prema otadžbini. To je blago koje su mudri domaćini uvjek umjeli da umnože i da na njemu grade temelj opštega napretka. Ako iskreno volimo Svevišnjega i ako vjerujemo da je zbilja, uz Božiju pomoć, i naša Crna Gora vječna, onda će se naši strahovi i razlike istopiti u ognju božićnog plamena, a na zdravlje, napredak i spasenje kako pravoslavnih vjernika tako i svih građana Crne Gore”, navodi se u saopštenju MCP.

MCP poziva građane Cetinja i Crne Gore da, kako navode, ne nasijedaju na lažne informacije “koje plasiraju neodgovorni političari, pojedine nevladine organizacije i određeni pojedinci sa ciljem da u božićne blage dane izazivaju nemire i mržnju u Crnoj Gori”.

“Eparhije SPC u Crnoj Gori i njihova imovina u potpunosti podliježu pravnom, poreskom i katastarskom sistemu države Crne Gore. Kako dan danas, tako i u svim prethodnim decenijama, od kada to mogu da znaju i da pamte danas najstariji crnogorski građani. O prethodnim vjekovima zbilja ne vrijedi medijski polemisati sa propagandistima svađe, koji niti su dobronamjerni niti išta znaju o sopstvenoj istoriji”, navodi se u saopštenju MCP.

Srpska pravoslavna crkva, kako poručuju nikada, ni u čemu, nije dijelila svoje vjernike po nacionalnom, političkom ili bilo kom drugom zemaljskom osnovu.

“To što je njeno sveštenstvo vazda brinulo o kanonskom crkvenom poretku, bio je i danas je, osnovni zadatak tog sveštenstva, a ne greška ili grijeh. A to što sveštenu službu ne razumiju deklarisani ateisti i agnostici, ne bi trebalo da bude razlog za viku i raspravu, nego za mirni bratski i građanski razgovor u kom bismo jedni drugima ukazali šta nas tišti i šta nam nije jasno.Svi smo mi građani i državljani ove države – pa je, u najmanju ruku, nepristojno, da Crnu Goru i njen vjekovni i slojeviti identitet branimo jedni od drugih. Šta će nam rasprave o crkvi i državi, ako ostanemo jedni bez drugih, ili ako jedni druge počinjemo gledati poprijeko? Bog nam je ostavio, i crkvu i državu da se u njima sretamo u ljubavi, i da obje gradimo kao svoje zajedničke kuće, u kojima će svima biti prostrano”, poručuju iz MCP.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije