Connect with us

Društvo

MSS: Demokratije nema bez objektivnih i profesionalnih medija

Published

on

Demokratije nema bez nezavisnih objektivnih i profesionalnih medija, kazali su iz Medijskog savjeta sa samoregulaciju (MSS), navodeći da su i demokratija i mediji u svijetu pred velikim izazovima.

Izvršni sekretar MSS, Ranko Vujović, čestitao je svim medijima i novinarima 3. maj, Svjetski Dan slobode medija.

“Ovaj 3. maj mediji u svijetu, a i kod nas dočekuju u nikad neizvjesnijoj atmosferi”, kazao je Vujović, navodeći da je više razloga za to.

On je rekao da je transfer sa analognih ka digitalnim medijima temeljno uzdrmao medijsku industriju i natjerao sve aktere da traže nove modele poslovanja.

“Društvene mreže sa svojom velikom popularnošću, a koje, između ostaloga, koriste i medijske sadržaje bez ikakve nadoknade, uzdrmale su poziciju medija kao neprikosnovenih izvora informisanja”, kazao je Vujović.

On je naveo da je koronavirus u prethodnih godinu ugrozio opstanak mnogih medija.

“Prihodi su dodatno pali, a veliki broj novinara je izgubio posao”, ukazao je Vujović.

Kako je naveo, treći dominantan razlog je porast desnih, nacionalističkih i populističkih politika u svijetu, a i kod nas, “koje nikako ne simpatišu medije i koje upravo njih vide kao jednog od glavnih protivnika za ostvarivanje svojih ciljeva.”

“Demokratije nema bez nezavisnih objektivnih i profesionalnih medija, tako da su pred velikim izazovima i demokratija i mediji u svijetu. Zato je bitno da na ovaj praznik uputimo svu podršku medijima da izdrže u ovoj borbi za istinito i objektivno informisanje građana”, zaključio je Vujović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije