Connect with us

Društvo

MSS: Osuđuju pritisak na RTCG neprimjeren demokratskom društvu

Published

on

Medijski savjet za samoregulaciju najoštrije je osudio, kako su kazali, pritiske na javni servis Radio Televiziju Crne Gore koji posljednjih dana dolaze od premijera i vicepremijera Vlade Crne Gore.

Iz MSS-a su kazali da je ta vrsta pristiska potpuno neprimjerena u bilo kome demokratskom društvu.

“Koristimo ovu priliku da upoznamo vladine zvaničnike da su mediji i politika u našoj državi zakonski odvojeni već skoro dvadeset godina”, navode iz MSS-a.

Prema njihovim riječima, svako uplitanje politike, a posebno izvršne vlasti u rad medija smatra se ozbiljnim ugrožavanjem njihove nezavisnosti.

Takođe podsjećamo da je nezavisnost medija preduslov za njihovo objektivno i nepristrasno izvještavanje. Prijetnje gašenjem medija i prizivanje grčkih scenarija nijesu odlika demokratskih vlasti niti pokazatelj spremnosti da se uvaži pluralizam i nezavisnost medija”, smatraju u MSS-u.

Oni su kazali da to što se aktuelnoj Vadi ne sviđa uređivačka politika javnog servisa ne može i ne smije biti razlog za prijeteće poruke i poziv za nezakonito smjenjivanje menadžmenta te kuće.

“Nije uobičajeno da vlast koja sebe smatra prvom demokratskom u istoriji Crne Gore svoj mandat započinje ovako drastičnim pritiscima na rad medija”, rekli su iz MSS-a.

Kako su poručili, MSS će upoznati sve relevantne međunarodne organizacije sa pritiscima na rad medija koji u poslednje vrijeme dolaze od nove Vlade Crne Gore.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije