Connect with us

Društvo

OKONČAN POSTUPAK: Nema dokaza da je Termoelektrana izazvala pomor ribe

Published

on

Termoelektrana i jalovište Maljevac / Foto: Luča

Optuženima za pomor ribe u rijeci Ćehotini, Ratomiru Debeljeviću, Draganu Babiću, Vladimiru Šestoviću i Slavku Vukašinoviću okončano je suđenje u pljevaljskom Osnovnom sudu.

To je za portal Luča potvrdio Vladimir Šestović, koji je nakon tog incidenta 2019. podnio ostavku na mjesto direktora Termoelektrane Pljevlja

Tužilac Milivoje Tomčić odustao je od optužnice, nakon što je vještak Snežana Didanović povukla svoj nalaz i saopštila da nije sigurna da je pomor ribe izazvan ispuštanjem opasnih materija iz Termoelektrane.

Ona je rekla da se na osnovu neadekvatno uzetih uzoraka vode ne može sa sigurnošću utvrditi uzrok pomora ribe i da je tokom suđenja došla do novih činjenica koje ukazuju da njen prvobitni nalaz ne može biti validan.

Ona je navela da je nesporno da je bilo ispuštanja vode iz Termoelektrane, ali da se ne može isključiti kumulativni uticaj drugih zagađivača.

Tužilac je nakon odustajanja od daljeg krivičnog gonjenja kazao da nakon iskaza vještaka nema potrebe da obrazlaže svoju odluku.

Rukovodstvo Termoelektrane bilo je optuženo za izazivanje ekološkog incidenta sa velikim posljedicama, koji je u julu 2019. godine izazvao pomor ribe u rijekama Vezičnici i Ćehotini.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije