Connect with us

Društvo

MRDAK: Interventnim mjerama spremiće Adu za sezonu

Published

on

Foto: RTCG

Državni sekretar za ekologiju u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Danilo Mrdak kazao je da će se odmah pristupiti interventnim mjerama koje su predviđene Studijom očuvanja i revitalizacije plaža na Adi Bojani kako bi se obnovio dio plaže i kako bi prestojeća sezona mogla da se odvija nesmetano.

Posljednjih godina došlo je do dramatičnog povećanja intenziteta erozije plaže na Adi Bojani, posebno na njenom zapadnom dijelu. Nakon nevremena sredinom oktobra ove godine, praćenog dejstvom talasa linija obale se ponovo povukla do prvih kuća turističkog naselja i nanijela ozbiljne štete.

Mrdak je gostujući na Jutarnjem programu TVCG kazao da će Studija očuvanja i revitalizacije plaža na Adi Bojani profesora Petkovića biti predstavljena tokom dana, kada ćemo čuti detaljnije na koji način će se rješavati ovaj ekološki problem. Studijom su predviđene  interventne i dugotrajne mjere kako bi se očuvalo ostrvo i kako bi se revitalizovao dio plaže.

“Najbitnije nam je da pristupimo interventnim mjerama kako bismo zaustavili taj proces i obezbijedili ostatak objekata na ostrvu, naravno I da obezbijedimo da se naredna turistička sezona odvija nesmetano. Paralelno će da se radi na dugoročnim mjerama”, kazao je on.

Mrdak je govorio i o deponiji Maljevac u Pljevljima.

“Usljed kiša na deponiji Maljevac naglo je porastao nivo vode i dobijali smo dosta kontradiktorne informacije, što od građana, što od menadžmenta i odlučili smo da se sami uvjerimo. Situacija je bila manje dramatična nego što smo dobili informacije, ali ima veliki potencijal da izazove ekološki problem kao što se desilo prije dvije godine prilikom izlivanja tih voda u rijeku Ćehotinu”, kazao je on.

Sa direktorima Termoelektrane i Elektroprivrede, dogovorili su se da se preduzme odgovornost.

“Napravljen je plan u kriznim situacijama da bismo uradili sve da ne bi došlo do incidenta”, kazao je on.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije