Connect with us

Društvo

OMBUDSMAN: Nedopustiva i opasna retorika

Published

on

Šovinističke i diskriminatorne poruke usmjerene protiv pripadnika manjinskih naroda u Crnoj Gori predstavljaju nedopustivu i opasnu retoriku koja podstiče dalje podjele u društvu, čemu se institucija Zaštitika snažno protivi i poziva na procesuiranje pojedinaca koji su izazvali incident.

“U nizu događaja koji nastavljaju da podgrijavaju tenzije u društvu, među kojima su i napad na učenike Bogoslovije i sveštenstvo, skrnavljenje državnih simbola, uvrede i maltretiranje na društvenim mrežama i fizički obračuni – poslednji slučaj iz Pljevalja ozbiljno opominje i poziva na reakciju protiv ugrožavanja međuvjerskog i nacionalnog mira, koji čine srž i osnov stabilnosti zemlje, koje kao takve svi moramo poštovati i braniti”, piše u saopštenju Ombudsmana.

U saopštenju se navodi da je neupitno je pravo ljudi da protestuju, da se spontano okupljaju, kao i političara da izraze reakciju na određene događaje, ali ne uvredama i ucjenama, posebno ne na način koji odudara od standarda slobode govora i okupljanja…

“Scene nasilja i vrijeđanja po etničkom i vjerskom osnovu ne mogu biti način ishodovanja političkih i drugih odluka, jer to protivriječi očuvanju ljudskog dostojanstva i poštovanju različitosti. Već duže ukazujemo na štetnost i opasnost kreiranja i tolerisanja atmosfere netrpeljivosti i podjela, koliko god politička i druga važna društvena događanja im bili plodno tlo i potpora, pa i ovom prilikom molimo građane da ne potpadnu pod ovakve uticaje, posebno u sredinama sa mješovitim stanovništvom”, dodaje se.

Zaštitnik poručuje da Crna Gora mora imati demokratski kapacitet da izađe iz kruga netolerancije i nasilja, posebno imajući u vidu ne tako daleku burnu istorijsku prošlost i kontekst.

“Zbog toga, počevši od sebe, svaki građani/ka moraju znati pogubnost tolerisanja ovakvih incidenata, a dužnost je ove institucije da crnogorsku javnost upozori o tome”, zaključuje se.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije