Connect with us

Društvo

OMBUDSMAN: Status novinara i dalje ne održava značaj njihove uloge

Published

on

Foto: Ombudsman

Status novinara i dalje ne održava značaj uloge koju imaju u društvu, ocijenio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda povodom 23. januara, Dana novinara Crne Gore.

Iz te institucije su svim medijskim radnicima čestitali Dan novinara, navodeći da su ovakvi datumi uvijek prilika da se, osim čestitki, upute i pozivi za unapređenje stanja u određenoj oblasti, i da se ukaže na važnost novinarske profesije.

„Na osnovu domaćih i međunarodnih izvještaja, praćenja stanja i događaja u ovoj oblasti, stiče se utisak da status novinara i dalje ne održava značaj uloge koji oni imaju u društvu“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da tokom prethodne godine nije učinjeno mnogo da bi se ta slika popravila.

Ombudsman podsjeća da se medijska scena suočavala sa slučajevima privođenja i hapšenja novinara, prijetnjama i uvredama kojima su izloženi zbog obavljanja svog posla, dominantno u onlajn sferi, kao i negativnim uticajem koronavirusa na rad.

„Neriješeni slučajevi ubistva, pokušaja ubistava i napada iz prethodnog perioda, nesređen radno pravni status dijela zaposlenih, zabrinjavajuća finansijska situacija u većini lokalnih javnih emitera, uz izraženu podijeljenost medijske zajednice ali i borbu sa lažnim vijestima, već izvjesno vrijeme usporavaju očekivani napredak“, kaže se u saopštenju.

Iz institucije Zaštitnika su ocijenili da su, i pored problema na koje ukazuje i sama novinarska profesija, njeni pripadnici ipak bili istaknuti u prvim redovima angažovanosti i rizika u periodu pandemije, kada je bila naglašena potreba svih građana za pouzdanim i pravovremenim informisanjem.

Kako su kazali, potreba svih članova demokratskih zajednica jeste novinarstvo lojalno građanima i pravilima struke, što je najjednostavniji put za jačanje profesionalnog povjerenja i kvaliteta rada“, navodi se u saopštenju.

„Iz institucije Zaštitnika su naveli da u kontinuitetu ukazuju i na važnu ulogu, odnosno moć medija da utiču na kreiranje atmosfere u društvu kada je javnost oštro podijeljena po određenim pitanjima.

„I tu, iz ugla zaštite i unapređenja ljudskih prava, očekujemo dodatan doprinos podsticaju tolerancije, kulture dijaloga i jačanju demokratskih kapaciteta zajednice“, poručili su iz te institucije.

Oni su podsjetili da je obavezu svih nosilaca javnih ovlašćenja da učine sve kako bi stvorili pretpostavke za nesmetan rad novinara, osigura njihovu bezbjednost i nezavisnost.

„Ali i da budemo spremi da podnesemo kritiku i kontrolnu ulogu medija, a time i učinimo transparentnim svoj rad, na dobrobit svih građana i građanki Crne Gore“, dodaje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije