Connect with us

Društvo

OMBUDSMAN: Jačanje medijskih sloboda i dalje otvoreni izazov

Published

on

Jačanje medijskih sloboda, izgradnja sigurnijeg i perspektivnijeg okruženja za rad novinara i dalje su otvoreni izazovi za crnogorsko društvo, koje mora pokazati istinsku posvećenost promjenama u ovoj oblasti, ocijenio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

Iz institucije Zaštitnika naveli su da su i nedavni slučajevi fizičkih i verbalnih napada na novinare ukazali na potrebu efikasnijih preventivnih i represivnih mjera, kao i jačanja svijesti javnosti o ulozi medija u demokratskim procesima i očuvanju vitalnih vrijednosti svakog društva.

„I ovom prilikom ukazujemo na važnost procesuiranja svih ranijih slučajeva ubistva i napada i podsjećamo da sloboda ne znači samo rad u bezbjednim uslovima, već i odsustvo svih vrsta pritisaka, cenzure i autocenzure, sređen radno-pravni status zaposlenih, sigurne i adekvatne zarade“, navodi se u saopštenju.

Iz institucije Zaštitnika smatraju da treba dalje jačati dijalog donosilaca odluka i predstavnika strukovnih medijskih udruženja i sindikata.

Oni su kazali da, pod uslovom postojanja i poštovanja etičkih pravila i odgovornosti za pisanu riječ, slobodni mediji moraju biti zaštićeni i ohrabreni da svojom profesijom doprinesu vladavini prava i poštovanju ljudskih prava i sloboda kao temeljnih vrijednosti civilizacije.

„Ukoliko zaboravimo njihov doprinos vratićemo se – ne korak, već više decenija unazad jer bi se na taj način vratili u sistem van demokratskih standarda i izvan savremenih demokratskih tokova“, navodi se u saopštenju.

Iz institucije Zaštitnika kazali su da se ovih dana u Crnoj Gori svjedoči nedostajućoj kulturi življenja i shvatanja novinara kao meta svakodnevnih dnevnopolitičkih obračuna, „u kojima se oni stavljaju u različite kontekste, pokušavajući time ne samo da se novinari spriječe da obavljaju svoj posao već i da se ponize.“

„Valjda je to posljednji stepen licemjerja u kome se ophođenje prema novinarima izjednačava sa uličnim manirima i najnižim, prizemnim ponašanjem i omalovažava činjenica da su na radnom zadatku i u službi obavještavanja javnosti“, navodi se u saopštenju.

Iz institucije Zaštitnika kazali su da, u turbulentnim dešavanjima, “kojih Crnoj Gori nije nedostajalo u proteklom period”, mediji imaju jednu od ključnih uloga i moć da utiču na očuvanje građanskog mira i tolerancije.

„Pa apelujemo na poštovanje Kodeksa novinara, očuvanje nepristrasnosti i nezavisnosti i otklon od tabloidizacije, posebno u online sferi“, navodi se u saopštenju.

Iz institucije Zaštitnika pozvali su sve građane i nosioce progresivnih ideja da ustanu u zaštitu novinarske profesije.

„I time pokažu svoj, ali i karakter društva u kojem žive i djeluju“, zaključuje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije