Connect with us

Društvo

OPTUŽNI PRIJEDLOG: Agenti nezakonito pratili i prisluškivali po nalogu Peruničića

Published

on

Ilustracija Pixabay

Specijalno tužilaštvo podnijelo je optužni predlog protiv bivšeg direktora Agenci je za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Peruničića i bivšeg agenta tajne pratnje Srđe Pavićevića, koje tereti da su nezakonito snimali i pratili više lica, piše Dan.

Ovaj optužni predlog stigao je prije nekoliko dana u podgorički Viši sud, potvrdila je portparol tog suda Aida Muzurović. Kako je saopštila, predmet je zadužila sudija tog suda Dragica Vuković.

Dvojici bivših visokopozicioniranih službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost optužnim predlogom se stavlja na teret produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz čl.416 st.1 u vezi sa čl.49 KZ Crne Gore.

Šef Specijalnog policijskog tima Dragan Radonjić saopštio je ranije na konferenciji za štampu da je nakon prijave aktuelnog direktora ANB-a Dejana Vukšića podnijeta krivična prijava protiv dvojice bezbjednjaka. On je tada rekao da je formiran predmet „ Liša“ i da su prikupljeni dokazi na osnovu kojih se Peruničić i Pavićević terete za zloupotrebu službenog položaja u produženom trajanju.

“Peruničić se kao odgovorno lice u ANB-u sumnjiči da je od januara do septembra prošle godine protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja nanio štetu i teže povrijedio prava A.R., Z.K., A.M., M.K., V.J., S.R., G.D., A.B., B.B., M.B., M.C., N.Ć. i P.K., kazao je Radonjić.

Svakog dana po sat ili dva nezakonitih praćenja

Kako je saopšteno, Peruničić je u više navrata davao usmene naloge Pavićeviću da na području Podgorice, Budve i Cetinja, bez prethodno izdatog pisanog naloga za praćenje i osmatranje, prati i osmatra navedene osobe uz korišćenje tehničkih sredstava za foto-dokumentovanje.

Pavićević se tereti da je po nalogu Peruničića koordinirao tim aktivnostima i sam učestvovao u njima, bez prethodno izdatog pisanog naloga za praćenje i osmatranje, iako je znao i bio dužan da zna da je to suprotno članu 11 Zakona o ANB-u.

Krivična prijava je podnesena nakon što su službenici Specijalnog policijskog odjeljenja u okviru izviđaja saslušali 43 osobe u svojstvu građanina i analizirali prikupljena obavještenja i ostalu dokumentaciju.

Peruničić i Pavićević su nakon podnošenja krivične prijave saslušani u svojstvu osumnjičenih.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da su tajni agenti po sat ili dva svakog dana nezakonito pratili i snimali ljude, ali da zasad ne znaju da li je i za šta taj materijal korišćen. Kako je objasnio, zbog tajnosti postupka, ne može precizirati ko su osobe koje su nezakonito praćene i koliko je među njima političara i novinara.

Nakon izbora sve uništeno

Prema nezvaničnim, ali iz više izvora potvrđenim informacijama, na spisku za praćenje bili su i aktuelni premijer Zdravko Krivokapić, sadašnji predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, šef poslaničkog kluba tog političkog saveza Slaven Radunović, gradonačelnik Budve Marko Bato Carević, poslanik Milo Božović (DF), čelnici Ujedinjene Crne Gore i Socijalističke narodne partije Goran Danilović i Vladimir Joković, funkcioner Demokrata Boris Bogdanović i novinari Nevenka Bošković Ćirović i Petar Komnenić.

Prema do sada utvrđenim činjenicama, ova lica su prisluškivana od januara do septembra 2020. godine, a sva dokumentacija koja se odnosila na njihovo praćenje uništena je nakon parlamentarnih izbora.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije