Connect with us

Društvo

TUŽILAŠTVO: Vukšić nije odao tajne podatke strane obavještajne službe

Published

on

Više državno tužilaštvo u Podgorici ocijenilo je da vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejan Vukšić nije odao tajne podatke strane obavještajne službe jedne članice NATO-a i da nema osnova da bude gonjen po službenoj dužnosti.

Aferu o odavanju podataka pokrenuo je predsjednik Socijaldemokratske partije Raško Konjević pozivajući na odgovornost Vukšića.

On je optužio Vukšića da je članovima Odbora za bezbjednost u martu dostavio podatke strane obavještajne službe jedne članice NATO, čime je navodno ugrozio bezbjednost agenata i operacije.

Viša državna tužiteljka Lepa Medenica je u pisanom odgovoru Televiziji “Vijesti” navela da je ANB dostavila tužilaštvu svu neophodnu dokumentaciju, da su prikupljena obavještenja od većeg broja osoba i izvršen je uvid u izvještaj Direkcije za zaštitu tajnih podataka.

“Nakon analize svih prikupljenih podataka ocijenjeno da ne postoji osnovana sumnja da je bilo koje lice izvšilo krivično djelo odavanje tajnih podataka, niti bilo koje drugo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti”, kazala je Medenica.

Iz Tužilaštva su naveli da je jedan od ključnih dokaza za donošenje tužilačke odluke bio izvještaj Direkcije za zaštitu tajnih podataka.

“Dokumenti koji su dostavljeni članovima Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine su dokumenti – podaci koji pripadaju nacionalnim tajnim podacima i isti su dostavljeni pozvanim licima – članovima Odbora, koji su shodno zakonu obavezni na dužnost čuvanja tajne”, saopštila je Medenica.

Premijer Zdravko Krivokapić je stao u odbranu Vukšića, tvrdeći da on nije otkrio podatke dobijene od NATO, već da je u pitanju interni dokument ANB.

On je tada kazao da tužilaštvo treba da podnese krivičnu prijavu protiv poslanika koji su, kako je rekao, nedostojni svoje funkcije, dostavili javnosti tajne podatke.

Vukšić je za vršioca dužnosti direktora ANB-a imenovan u decembru prošle godine na period od šest mjeseci.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije