Connect with us

Društvo

OSVRT: Ministarko, a da ipak nabavite parfeme?

Published

on

Borovinić-Bojović (FOTO: FB)

“Nabavka vakcina nije nabavljanje parfema iz inostranstva, već komplikovan i ozbiljan posao.” (Borovinić-Bojović)

 

“Zahvaljujući građanima i poštovanju mjera situacija je bolja nego prije početka novogodišnjih praznika”, rekla je na jučerašnjoj pres konferenciji ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović.

Da podsjetimo: juče, 11. januara u Crnoj Gori je registrovano 388 novih slučajeva koronavirusa, a ukupan broj oboljelih je bio 9.595.

Uoči Nove godine, 31. decembra ukupan broj oboljelih bio je  9.059.

A na dan kada su donešene posljednje mjere prije jučerašnjih, 22. decembra, bilo je 258 novozaraženih, a ukupan broj oboljelih je bio 8.830!

Tada, kada je bilo 130 manje nozaraženih, i za 765 manji broj ukupnozaraženih,  zabranjen je međugradski saobraćaj vikendom i za praznike, a pri ulasku u Crnu Goru bio je obavezan negativan PCR test.

Istina, i tada se ministarka Borovinić-Bojović proslavila obrazloženjem odluke da će za vrijeme novogodišnjih i vjerskih praznika samo vjernici moći da napuštaju objekte stanovanja i da prisustvuju crkvenim obredima, pozivajući se na Ustavom zagarantovano pravo na ispovijedanje vjere, dodajući da nije riječ o diskriminaciji građana “jer vjerski skupovi nisu isto što i proslava Nove godine“.

Na stranu to što član 39 Ustava Crne Gore kaže: “Sloboda kretanja, nastanjivanja i napuštanja Crne Gore može se ograničiti ako je to potrebno za vođenje krivičnog postupka, sprječavanja širenja zaraznih bolesti ili iz razloga bezbjednosti Crne Gore.” A član 46: “Sloboda ispoljavanja vjerskih uvjerenja može se ograničiti samo ako je to neophodno radi zaštite života i zdravlja ljudi, javnog reda i mira, kao i ostalih prava zajemčenih Ustavom.”

Dakle, na stranu to. Davna je to prošlost.

Borovinić-Bojović ponovo vrijeđa zdrav razum i, proglašavajući sadašnju situaciju boljom (sic!), ukida mjere zabrane međugradskog saobraćaja (što je i inače kontroverzna mjera, ali se ne ukida uz ovakvo neistinito obrazloženje) i još, ukida obavezni PCR test za ulazak u zemlju, uz zabranu žive muzike u lokalima! Napomenućemo da je Srbija, koja je prošlog proljeća u odnosu na Crnu Goru imala katastrofalno lošu strategiju borbe protiv zaraze, juče potvrdila mjere svog Kriznog štaba, uključujući i obavezan negativan PCR test pri ulasku u zemlju.

Maltene sve zemlje, pogotovo zemlje članice EU, pooštrile su mjere za ulazak. Ili je na snazi potpuna zabrana ulaska, osim u posebnim slučajevima (Italija), ili se traži testiranje pri ulasku, uz karantin dok ne stigne negativan rezultat.

U samo 16 zemalja svijeta može se ući bez testa i(li) bez karantina. Na spisku su Bolivija, Kolumbija, Kostarika, Jamajka.. Iz našeg okruženja, jedino u Albaniju. Interesantno je napomenuti da su beogradske Novosti još 2. septembra javile: “Za odlazak u Crnu Goru i dalje je na snazi odluka da nam je ulaz moguć jedino uz PCR test ili pozitivan serološki ELISA test koji pokazuje prisustvo antitela, ne stariji od 48 sati, ali se svaki dan očekuje ukidanje te odluke i bezuslovno otvaranje granice za srpske državljane.”

Evo je taj dan stigao.

Zato crnogorski državljani mogu do Albanije! Da, svakako i do Kolumbije, Kostarike ili Jamajke.

A tek Borovinićkino objašnjenje oko vakcine! Krajnje onespokojavajuće. Kakva –takva, u Srbiji je vakcinacija počela. Kao i u svim zemljama EU, kao i u našem okruženju!

Naša ministarka zdravlja navela je da je Vlada u pregovorima sa cijelim nizom farmaceutskih kuća i država, od Fajzera do Rusije, ali nije dala precizan odgovor kada će vakcina stići u Crnu Goru, a još manje koja će to vakcina biti.

U stilu potpunog ignorisanja svega prethodno učinjenog, već poslovičnog bacanja krivice na prethodnu vlast, kao jedini argument, bavi se prepiskom bivšeg ministra  i poručuje da „rad na bilateralnim odnosima nije tako jednostavan i zahtijeva određeno vrijeme”.

Ma zaista? Na „bilateralnim odnosima“, kaže Borovinić-Bojović, koristeći diplomatsko-politički jezik i terminologiju gdje joj mjesto nije.

“U stalnoj smo komunikaciji sa EU i potrudićemo se da Crna Gora bude među prvim zemljama koju će dobiti ovakvu vrstu pomoći”, rekla je Borovinić-Bojović, pokazujući da joj dobro ide bacanje prašine u oči. Jedino je rekla iskreno da se ne zna tačan datum kada će vakcine stići u Crnu Goru.

“Nabavka vakcina nije nabavljanje parfema iz inostranstva, već komplikovan i ozbiljan posao”, reče, pored ostalog, Borovinić-Bojović.

Šta li to ministarka zdravlja zna o tome kako se nabavljaju parfemi iz inostranstva? To je nešto lagano, za šta ne trebaju međudržavni “bilateralni odnosi” i komunukacija sa proizvođačima? Pa, najbolje da uvezemo parfeme. Samo da vidimo koje. Mi preferiramo francuske.

R.L.

 

 

1 Comment

1 Komentar

  1. Petar

    12.01.2021. at 13:33

    Tako je, Luča! Vrijeđanju zdrave pameti građana Crne Gore izgleda da kraja nema. Ovo je nepodnošljivo!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije