Connect with us

Društvo

POBJEDA: Tužilaštvo podnijelo protiv Pavla Pejovića optužni prijedlog sudu na Cetinju

Published

on

Pavle Pejović (FOTO. dan.co.me

Osnovno državno tužilaštvo sa Cetinja potvrdilo je Pobjedi da je protiv bivšeg direktora Narodnog muzeja Pavla Pejovića podnijelo optužni prijedlog Osnovnom sudu u Cetinju „zbog osnovane sumnje da prilikom vršenja službe nije prijavio nestanak većeg broja muzejskih predmeta, iako je znao da isti nedostaju, čime je izvršio produženo krivično djelo neprijavljivanje krivičnog djela i učinioca.“

Iz cetinjskog tužilaštva objasnili su da je u odnosu na ranije direktore i odgovorna lica u JU „Narodni muzej Crne Gore“ nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja.

– Međutim, ukoliko se utvrde nove činjenice i okolnosti u odnosu na neka lica koja bi se mogla dovesti u vezu sa nestankom muzejskih predmeta, ista će biti procesuirana – saopšteno je iz Osnovnog državnog tužilaštva sa Cetinja.

U prvom razgovoru za Pobjedu, nakon objelodanjivanja priče o nestanku velikog broja predmeta u Narodnom muzeju, Pavle Pejović je, podsjetimo, u novembru 2017. godine izjavio da „za njegovog mandata nije ništa nestalo.“

– Sve što je pozajmljeno ili dato na upotrebu vraćeno je Muzeju – kazao je tada Pejović.

Na pitanje Pobjede kako objašnjava nalaze Uprave za zaštitu kulturnih dobara kojima se konstatuje da 3.314 predmeta nije moglo biti identifikovano tokom projekta revalorizacije, Pejović je kazao da to nije njegova odgovornost.

– Direktor muzeja nije taj koji duži zbirke. To rade kustosi – rekao je Pejović.

Međutim, kasnije će se ispostaviti da je upravnica Etnografskog muzeja Maja Dragićević-Roganović u aprilu 2016. obavijestila Pejovića da nedostaju dvije kubure iz depoa, koje su najvjerovatnije ukradene između decembra 2014. i februara 2016. godine, bez tragova obijanja. Da je Pejović znao za nestanak kubura pokazalo je i zvanično obavještenje zavedeno pod brojem 01-702. Međutim, Pejović do kraja svog mandata i odlaska u penziju (jul 2017.) nije prijavio ovu krađu. Odgovarajući na pitanje povodom nestanka kubura u Etnografskom muzeju, Pejović je za Pobjedu u februaru 2018. godine kazao da o tome ne zna ništa. Kada ga je novinar podsjetio na zvaničan dopis, iz kojeg se vidi da je bio obaviješten, Pejović je kazao da je uprava Etnografskog muzeja „pričala priču da je to tamo negdje, da je to nemoguća misija da je to neko uzeo, da će se to pronaći, mora se pogledati…“

– Meni je rečeno da će oni to naći, da je to negdje sigurno tamo. Nijesam ih ja odnio kući, pojma nemam o čemu se tu radi. Ova mala (direktorica Etnografskog muzeja, nap. aut.) mi je rekla, sjećam se toga, ali da je to sigurno tamo, da je negdje pomjereno i da će oni to naći – kazao je Pejović u februaru 2018. godine.

Zahtjev za prestres

Tužilaštvo je u decembru 2018. godine, podsjetimo, podnijelo zahtjev za donošenje naredbe za pretresanje stanova koje koriste Pavle Pejović i bivši direktor Narodng muzeja Petar Ćuković. Krivično vijeće Osovnog suda na Cetinju odbilo je ovaj zahtjev. Iz cetinjskog tužilaštva je tada za Pobjedu objašnjeno da je do odbijanja ipak došlo, iako su podnijeti zahtjevi ovog tužilaštva bili u cjelosti opravdani i na zakonu zasnovani.

– Predložene dokazne radnje su bile neophodne radi donošenja pravilne i zakonite odluke ovog tužioca u predmetnoj krivično-pravnoj stvari – istakli su iz Osnovnog državnog tužilaštva, u odgovorima Pobjedi u januaru 2019. godine.

Petar Ćuković je, podsjetimo, za Pobjedu izjavio da je zatečen i iznenađen ovim zahtjevom.

– Neka dođu i vrše premetačinu kakvu god hoće. Ja sam tu spokojan – kazao je Ćuković.

Pavle Pejović je takođe u januaru 2019. godine kazao za Pobjedu da je čitava priča o zahtjevu tužilaštva za pretresanje njegovog stana van pameti.

– Nikada nijesam imao čak ni ključ od svoje kancelarije, a kamoli od čega drugoga. Jednostavno, vodeći čovjek u kući nema apsolutno nikakve veze sa muzealijama, a kamoli da sam ih ja odnosio kući. To je priča bez ikakvog osnova – rekao je Pejović.

Dodao je da kao čovjek nikada nije imao mrlju u svom životu. Istakao je da je čitav mandat na čelu Muzeja potrošio u saniranju objekata, ažuriranju dokumentacije i insistiranju da se problemi rješavaju.

Prva sveobuhvatna revizija u Narodnom muzeju, podsjetimo, pokazala je da ovoj ustanovi nedostaje 2.914 muzejskih predmeta, po različitim osnovama. To ne znači, kako je saopštila uprava NM na konferenciji za novinare u oktobru prošle godine, da su svi predmeti bespovratno izgubljeni ili otuđeni.

Bivši direktor Narodnog muzeja Crne Gore Pavle Pejović nije juče želio zvanično da komentariše za Pobjedu optužni prijedlog Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju, sve dok to, kako je rekao, ne bude na sudu. Dodao je samo da je potpuno čist i da će to dokazati.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije