Connect with us

Društvo

PRIJESTONICA: Pokrenuta inicijativa za podizanje spomen-obilježja Zvicerima

Published

on

Prijestonica Cetinje dostavila je danas Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta inicijativu za podizanje spomen-obilježja porodici Zvicer, koja je stradala od “Bijelog terora” prije 98 godina.

Iz Prijestonice su kazali da bi spomen obilježje trebalo da bude podignuto u selu Rokoči, na uzvišenju iznad porodičnog doma Zvicera.

„U kome su u noći između 24. i 25. aprila 1923. godine srpski žandarmi predvođeni majorom Kecmanovićem i njegovim pomoćnikom Kolakovićem, mučili, a potom spalili porodicu čuvenog crnogorskog borca Petra Zvicera“, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, mučki su ubijeni Petrova majka Anđa (60), žena Zagorka (23), sestra Plana (20), brat Vidak (13) i Petrovo troje djece.

„Petrovu babu Đurđu žandarmi su zavezali za drvo ispred kuće u kojoj su u ognju nestajali njeni najmiliji“, kazali su iz Prijestonice.

Inicijativa je, kako su naveli, zajednički napor lokalne uprave, građana mjesne zajednice Trešnjevo, nevladine organizacije Evropski pokret za vladavinu prava, kao i brojnih pojedinaca i građana Cetinja koji su duži vremenski period bili u komunikaciji sa gradonačelnikom Aleksandrom Kašćelanom.

Iz Prijestonice su kazali da je podizanje spomen-obilježja porodici Petra Zvicera dug koji se mora namiriti „ne samo prema žrtvama ovog gnusnog zločina, nego i simbolički prema svima onima koji su nevino stradali”.

„Mora se prekinuti krug ćutanja i osvijetliti ovaj tragični dio crnogorske istorije u kojem su stradali nevini ljudi zbog ljubavi prema sopstvenoj domovini. Svaka žrtva zaslužuje pravdu, kao što svaki narod zaslužuje pravo na sjećanje da mu se istorija ne bi ponovila“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da Prijestonica, kao Grad heroj i grad 49 heroja, želi spomen-obilježjem Zvicerima još jednom da potvrdi svoje snažno antifašističko opredjeljenje i da ukaže na nužnost kolektivnog pamćenja i jasne osude svakog zločina, ma sa koje strane dolazio.

„Očekujemo podršku resornog Ministarstva za našu inicijativu, jer smo uvjereni da su načela humanosti, čovjekoljublja i pijeteta prema žrtvama zločina, vrijednosti o kojima u civilizovanom svijetu postoji opšta saglasnost“, zaključuje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije