Connect with us

COVID-19

PROCES U TOKU: Crna Gora još nije akreditovala PCR laboratorije

Published

on

Crna Gora još nije akreditovala PCR testiranja i laboratorije, te stoga građani koji ulaze u Sloveniju, a potencijalno i u neku drugu evropsku zemlju, ne mogu ući sa negativnim PCR testom urađenim u nekoj od naših ustanova. Iz Instituta za javno zdravlje Pobjedi su rekli da očekuju da će se taj proces završiti u narednih mjesec dana.

“Institut je u procesu akreditacije PCR testiranja i laboratorije kao prva institucija u okruženju čime bi bili za ovu metodu sertifikovani od strane Crnogorskog akreditacionog tijela koje je član Evropskog akredicionog tijela. Nadamo se da bi na ovaj način definitivno našu laboratoriju uvrstili u red laboratorija čiji je kvalitet na evropskom nivou”, kazali su iz ove zdravstvene ustanove.

Prema zvaničnim informacijama, Slovenija, trenutno, priznaje samo PCR testove koji su urađeni u državama članicama Šengenskog područja, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, Izraelu ili Rusiji.

Na kontrolnim punktovima kategorije A za međunarodni vazdušni transport priznaju se i negativni rezultati PCR testova izdati u Srbiji i Turskoj.

Da se u Sloveniju ne može ući sa negativnim PCR testom urađenim u našoj zemlji bez obzira na državljanstvo Pobjedi su potvrdili i u slovenačkoj ambasadi u Pođgorici.

Oni kažu da je ta odluka na snazi već dva mjeseca.

“Sve informacije o ulasku u našu zemlju nalaze se na veb i fejsbuk stranici naše Ambasade. Imamo i otvorenu telefonsku liniju. Kad bi se ljudi raspitali svi putnici iz Crne Gore dobili bi infomaciju. Dakle, testovi PCR odrađeni na teritoriju Crne Gore ne važe za ulazak u Sloveniju. Za ostale ne znam, jer svaka zemlja ima svoja pravila”, kazali su iz Ambasade.

Oni su naglasili da ova pravila ne važe ako neko želi da prođe Sloveniju.

Akreditacija laboratorija se koristi širom svijeta kao sredstvo za potvrđivanje tehničke kompetentnosti za obavljanje određenih vrsta ispitivanja.

U postupku akreditacije laboratorija koriste se odgovarajući kriterijumi i procedure kojima se potvrđuje (u određenom vremenskom periodu važenja akreditacije) njihova tehnička kompetentnost, odnosno da li one obavljaju aktivnosti na adekvatan način i u skladu sa odgovarajućim standardima.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije