Connect with us

COVID-19

GALIĆ: Manje zaraženih slabi interesovanje za vakcinu

Published

on

Pad broja dnevno zaraženih korona virusom uzrokovao je i pad interesovanja crnogorskih građana za vakcinaciju protiv COVID-19. Upravo “varka” da se usljed malog broja novooboljelih epidemiji nazire kraj mogla bi nam se vratiti kao bumerang u vidu delta soja, koji je, prema riječima prvog čovjeka Instituta za javno zdravlje (1JZ) Igora Galica, sasvim realno očekivati u Crnoj Gori.

Galić u razgovoru za Dnevne novine poručuje da će bez stalnog poštovanja protivepidemijskih mjera i nastavka pozitivnog trenda vakcinisanja stanovništva naša zemlja biti izložena obolijevanju od novog delta soja korona virusa.

Kazao je i da je tokom juna i dvije nedjelje jula približna vrijednost novoregistrovanih slučajeva, te da za sada ne možemo govoriti o porastu broja novoinficiranih korona virusom.

Trenutno je. kaže, i broj oporavljenih osoba na istom statističkom nivou.

Pad interesovanja, nova kampanja

“Kao i u svim zemljama svijeta, i u Crnoj Gori za masovnu imunizaciju protiv COVID-19 infekcije, nakon početnog veoma pozitivnog trenda, interesovanje opada. Mnogi su činioci koji su doveli do toga. Očigledno da je sasvim kontraproduktivno stabilna epidemiološka situacija i dnevno mali broj novoregistrovanih slučajeva obolijevanja od COVID-19 infekcije uzrokovao smanjenu zainteresovanost za vakci ni sanje”, ocjenjuje Galić.

Zdravstvene vlasti stoga neće sjedjeti skršlenih ruku, već najavljuju kampanju kojom će promovisati značaj vakcinacije.

“U susret jesenjoj sezoni i tome da nam prijeti delta soj, Institut za javno zdravlje će pojačati kampanju. Međutim, bez stalnog poštovanja protivepidemijskih mjera i nastavka pozitivnog trenda vakcinisanja stanovništva možemo zasigurno reći da ćemo ostati izloženi obolijevanju od novog delta soja korona virusa”, kazao je direktor Instituta.

Delta soj sasvim izvjestan u CG

Galić kaže i da je potpuno realno očekivati slučajeve zaraze delta sojem u Crnoj Gori, te da je samo pitanje trenutka kada će postati dominantan soj na nivou cijelog svijeta, a podaci pokazuju da su se prvi slučajevi već pojavili u zemljama regiona.

“To je, naravno, povezano sa većim rizikom od naglog porastabroja slučajeva. Upravo iz tog razloga budno se prati broj novootkrivenih slučajeva”, poručuje.

U Institutu za javno zdravlje stoga se već uveliko pripremaju za moguće scenarije zaraženih delta sojem.Potrebno da se i mladi vakcinišu: Ilustracija (Foto: Guliver images) Potrebno da se i mladi vakcinišu: Ilustracija (Foto: Guliver images)

U toku je obuka kadra za sekvenciranje patogena uključujući i SARS-CoV-2, metodom i tehnikom standardnom za ovaj uzročnik kao i u cijelom svijetu, ali koja, kaže Galić, zahtijeva vrijeme.

Direktor Instituta za javno zdravlje podvlači da insistiraju na vakcinaciji iz razloga što ohrabrujući podaci govore da su i kada je delta soj u pitanju u znatnoj prednosti revakcinisani građani nego oni koji su primili jednu ili nijednu dozu vakcine protiv korona virusa.

Bez vakcinacije mladih nema kolektivnog imuniteta

Galić je kazao i da mladi treba da se vakcinišu, jer trenutno upravo oni u velikoj mjeri “upravljaju pandemijom”.

“Moramo biti svjesni da kao asimptomatski nosioci virusa ili sa blažim oblikom bolesti virus možemo prenijeti na nekoga ko se sa COVID-19 infekcijom neće moći izboriti, na nekoga do koga nam je stalo, zato se od mladih očekuje da pokažu odgovornost i pored pridržavanja opštih preventivnih mjera kada su u blizini ljudi koji spadaju u vulnerabilne kategorijepo pitanju obolijevanja od COVID-19 dodatno se potrude i vakcinišu se”, kazao je Galić.

Svjestan je da mladi odbijaju imunizaciju zbog velikog broja dezinformacija koje kruže socijalnim mrežama, te im poručuje da slušaju struku, a ne laike.

“A kako su većinom mladi okupljeni i koncentrisani na takve mreže, potrebno je da ne vjeruju tolikom broju neprovjerenih informacija nego da vjeruju stručnim licima. U tom pogledu, mladi u Crnoj Gori biće u fokusu borbe protivdezinformacija o vakcinaciji i korona virusu u narednom periodu, a cilj je da se poveća broj imunizovanihjersu zdravstvene vlasti vakcine protiv korona virusa učinile dostupnim svim građanima, u svim opštinama Crne 6ore”, ocjenjuje on.

Organizatori koncerata da budu odgovorni

Institut za javno zdravlje apetovao je na organizatore svih masovnih manifestacija da prilikom najave tih događaja podsjete svoje očekivane posjetioce na važeće mjere koje moraju ispoštovati.

Podsjetio je i da Ministarstvo zdravlja Crne Gore sa kolegama iz Uprave za inspekcijske poslove i Uprave policije neće sjedjeti skrštenih ruku zbog neodgovornih organizatora većine koncerata i ostalih festivala koji izlažu riziku zdravlje građana i ozbiljno dovode u pitanje uslove rada i života u našoj zemlji.

“Važno je da su i građani svjesni da se, ukoliko nijesu vakcinisani, izlažu velikom riziku. Odlaganje vakcinacije znači korak bliže bolnici u slučaju obolijevanja. Naše preporuke su ono na šta od samog početka i insistiramo: vakcinacija građana i poštovanje propisanih mjera protiv širenja pandemije”, zaključuje Galić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije