Connect with us

Društvo

PRVOMAJSKI PROGLAS: Za ljudska prava, dostojanstven rad i socijalnu pravdu

Published

on

Ilustracija

Unija slobodnih sindikata (USSCG) želi da se što prije dobije borba sa koronavirusom i da se pažnja sa dnevno političkih previranja usmjeri na očuvanje radnih mjesta, ekonomsku stabilnost i dostizanje socijalne pravde, saopšteno je u Prvomajskom proglasu.

Iz Unije su u čestitki radnicima Međunarodni praznika rada, naveli da su i ove, kao i prošle godine, aktivisti i članovi USSCG prinuđeni da Praznik rada obilježe bez tradicionalne prvomajske protestne šetnje, poštujući mjere za sprečavanje širenja koronavirusa i štiteći na taj način prvenstveno one svoje kolege koji su od marta prošle godine, na prvoj liniji odbrane od te pošasti.

“I ovog Prvog maja, USSCG podsjeća na važnost svakog radnika ponaosob i njihovih ličnih i profesionalnih doprinosa da naši životi budu nezamislivi bez svih njih: ljekara, medicinskih radnika, komunalnih radnika, policajaca, građevinara, trgovaca, novinara i medijskih radnika, apotekara i svih drugih koji, kako u redovnim, tako posebno u kriznim situacijama kakva je trenutna, postojano stoje na prvoj liniji odbrane, ulažući nadljudske napore i čineći naše živote podnošljivijim i lakšim”, navodi se u proglasu.

Iz USSCG su podsjetili da se taj praznik obilježava u znak sjećanja na borbu radnika za bolje uslove rada i osmosatno radno vrijeme.

“Podsjetimo se da se ta borba vodila davne 1885. godine i da su radnici, uz ogromne žrtve, izvojevali pobjedu u toj borbi. Danas, ali i godinama unazad, ova borba se i dalje vodi, samo su akteri umjesto robovlasnika – neoliberalisti, a umjesto radnika spremnih da podnesu žrtvu – preplašeni i osiromašeni radnici dovedeni u situaciju da trpe i ćute zarad očuvanja kakvog-takvog radnog mjesta. Podsjetimo se i na to da su upravo sindikati, odnosno radnici, prinoseći sopstvenu žrtvu, zaslužni za brojna prava koja danas uživamo”, naveli su iz Unije.

Na Prvom kongresu Druge internacionale, održanom davne 1889. godine, odlučeno je da je Prvi maj zajednički praznik svih zemalja, na kojima radnička klasa treba da manifestuje jedinstvo svojih zahtjeva i svoju klasnu solidarnost.

“Ne zaboravimo da se danas u Crnoj Gori suočavamo sa antisindikalnom diskriminacijom i šikaniranjem većine sindikalnih aktivista koji svoj rad obavljaju na valjan i častan način na koje anomalije institucije sistema ostaju nijeme, a ostali radnici obeshrabreni da se sindikalno organizuju i organizovano bore za dostojanstven rad i život”, kazali su iz Unije.

Oni su naveli da se ne zaboravi i to da je pravo na sindikalno organizovanje osnovno ljudsko pravo, garantovano Ustavom, zakonom i međunarodnim pravnim aktima. Odluku o učlanjenju u sindikat ne donosi poslodavac, donosi je isključivo radnik koji je spreman i svjestan da samo udružen sa svojim kolegama može stati na kraj urušavanju svojih prava iz rada i po osnovu rada, da može zaštiti svoje lično i profesionalno dostojanstvo i izboriti se za zdrave i bezbjedne uslove rada.

“Ne zaboravimo da smo kreatori svoje sreće, svog života i svoje sudbine. Ne dozvolimo dalje urušavanje osnovnih ljudskih prava, kakva su pravo na dostojanstven rad, na zdrave uslove rada, na sindikalno organizovanje. Oduprimo se, zajedno i solidarno, svijetu kapitala, svjesni da upravo mi stvaramo kapital i da istoga ne bi bilo bez nas i našeg zalaganja”, naveli su iz USSCG.

Iz Unije su poručili da ovaj 1. maj opomene da se može više, snažnije, odlučnije i bolje.

“Neka ovaj 1. maj bude podsjetnik donosiocima odluka da su dužni da u centar svih politika koje kreiraju pojedinca stave pojedinca-građanina, neka im bude podsjetnik da čuvaju životnu sredinu i domaćinski raspolažu resursima, neka bude podsjetnik da stvaraju ambijent za bolje životne i radne uslove kako bi naši građani ostali u našoj zemlji”, zaključili su iz USSCG.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije