Connect with us

Ekonomija

USS: Potpišite peticiju protiv ukidanja neradne nedjelje u trgovini

Published

on

Unija slobodnih sindikata (USSCG) pozvala je svoje članstvo i građane da potpišu elektronsku peticiju za očuvanje neradne nedjelje i slobodnog dana u danima državnih i drugih praznika za zaposlene u trgovini na veliko i malo.

Peticijom se zahtijeva od Vlade da odbaci inicijative poslodavačkih organizacija za ukidanje člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini i omogući zaposlenima dostojanstvene uslove rada.

Peticija se može potpisati na linku https://epeticije.gov.me/Default.aspx?id=85.

Iz Unije su kazali da se inicijativama poslodavačkih organizacija za ukidanje neradne nedjelje uskraćuju prava oko 40 hiljada zaposlenih u sektoru trgovine na minimalne uslove dostojanstvenog rada.

Ta radnička asocijacija je peticiju pokrenula zbog, kako su naveli, sve učestalijih inicijativa poslodavačkih udruženja prema Vladi za ukidanje člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je propisano da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i u danima državnih i drugih praznika.

Peticija je pokrenuta i zbog najave Vlade da će razmotriti navedene inicijative.

Iz Unije su objasnili da se radi o sektoru u kome se najčešće krše radna prava, gdje zaposleni rade prekovremeno i gdje su uskraćeni za pravo na puni godišnji odmor i slobodne dane u toku sedmice i u vrijeme praznika.

Iz te radničke asocijacije su kazali da ne postoje negativni ekonomski efekti za poslodavce, s obzirom na to da se trgovina sa nedjelje prelila na ostale dane u sedmici.

“Svaka porodica ima pravo na jedan zajednički dan u sedmici. Osim toga, zaposleni u trgovini su na prvoj liniji odbrane protiv COVID-19 i ne smijemo njih i njihove porodice izlagati dodatnom riziku od obolijevanja”, dodali su iz USSCG.

Pored toga, kako su naveli, Crna Gora želi punopravno članstvo u EU, u kojoj se teži uvođenju 30-osatnog radnog vremena i četvorodnevne radne sedmice.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije