Connect with us

Društvo

RADONČIĆ: Film se neće dopasti ruskom i velikosrpskom establišmentu

Published

on

Radončić

Radio-Televizija Crne Gore sinoć je emitovala dokumentarni film „Zavjera“ koji prati dešavanja u Crnoj Gori uoči parlamentarnih izbora 2016. godine. Autor dokumentarca koji je bio u zvaničnoj konkurenciji Festivala u Sarajevu, novinar Šeki Radončić, Pobjedi je kazao da je siguran da se film neće dopasti ruskom i velikosrpskom establišmentu, ali i da se on ne plaši njihove eventualne reakcije.

“Na filmu sam radio pošteno. Ništa nijesam dokazivao, već samo prikazao šta se dešavalo tih istorijskih dana u Crnoj Gori. Siguran sam da se film neće dopasti ni ruskom ni velikosrpskom establišmentu. A što se tiče osvete, ja se ne bojim. U svakom slučaju, nakon premijere, ruski čaj više neću piti”, uz osmjeh kaže Radončić.

On je u izjavi za Pobjedu objasnio i zašto se na crnogorsku premijeru odlučio u vrijeme povišenih tenzija uoči lokalnih izbora u Nikšiću. Kaže da je premijeru već jednom odložio zbog parlamentarnih izbora 30. avgusta, ali da više nema niti jednog promila sumnje da je vrijeme za crnogorsku premijeru.

“Film ‘Zavjera’ je svjetsku premijeru imao 20. avgusta 2020. na Sarajevskom filmskom festivalu. U Crnoj Gori je mogao biti prikazan nekih desetak dana nakon toga. Međutim, nijesam želio, niti je, pošteno govoreći, neko drugi pokazao interesovanje da se „Zavjera“ objavi prije izbora, kako se ne bi pomislilo da se na taj način želi uticati na izbornu volju građana”, kaže Radončić.

Jedan od razloga za odlaganje bio je i taj što, kako objašnjava, nije želio da crnogorska premijera prethodi odluci Apelacionog suda kojom je 5. februara ukinuta prvostepena presuda kojom je Viši sud osudio 13 osoba, uključujući i dvojicu Rusa i lidere Demokratskog fronta, zbog planiranja nasilnog svrgavanja tadašnje vlasti, a sa ciljem sprečavanja zemlje da pristupi NATO alijansi.

“Nije dolazilo u obzir ni da moj film, koji tretira temu pokušaja državnog udara, premijeru u Crnoj Gori ima prije odluke Apelacionog suda, kako se i to ne bi protumačilo kao pokušaj uticaja na sud da potvrdi već izrečenu prvostepenu presudu. Sad su lokalni izbori u Nikšiću. Na rezultat tih izbora moj film ne može uticati ni na koji način. Ti izbori će proteći kako će proteći. Osim toga, ako dobro pratim situaciju u Nikšiću, tamo nema neopredijeljenih glasača, jer je grad podijeljen na četnike i partizane, Srbe i Crnogorce, ,,okupatore“ i ,,oslobodioce“. Oni će glasati onako kako su zadojeni, a mi u Crnoj Gori znamo šta to znači”, zaključio je Radončić.

Podsjećanja radi, nakon ukidanja prvostepene presude, Viši sud je nedavno naložio ponovno suđenje pred vijećem sudija kojim predsjedava sudija Zoran Radović.

Na osnovu prvostepene presude, trinaestorica optuženih, koji su se teretili za planiranje više terorističkih akcija na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, Viši sud je proglasio krivim i osudio na ukupno 69 godina i sedam mjeseci zatvora, jer su, prema ocjeni sudskog vijeća, nesumnjivo počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije