Connect with us

Društvo

KRAPOVIĆ: Dosljedno sprovoditi zakonske odredbe u cilju zaštite živog svijeta

Published

on

Foto: Vlada Crne Gore

Predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, Dragan Krapović, osudio je odstrel mečke u Beranama i ugrožavanje života mečadi, i pozvao sve institucije da dosljedno sprovode zakonske odredbe u cilju zaštite živog svijeta i njihovih staništa.

On je, kako je saopšteno iz Skupštine, kazao da Krivični zakonik Crne Gore kao krivično djelo prepoznaje ubijanje i mučenje životinja i razaranje njihovog staništa.

„S tim u vezi, pozivam sve institucije da dosljedno sprovode zakonske odredbe u cilju zaštite živog svijeta i njihovih staništa kako se ni ova ni slične situacije nikada više ne bi ponovile“, rekao je Krapović.

On je kazao da će Odbor, u čijoj je nadležnosti oblast lovstva, sa punom pažnjom pratiti pripremu i implementaciju zakonskih rješenja u oblasti divljači i lovstva.

„Moratorijum na lov je jedno od rješenja kojim bi se omogućila zaštita ugroženih i skoro ugroženih vrsta“, naveo je Krapović.

On smatra da medvjed, kao zaštićena vrsta u Evropi, taj status mora da uživa i u Crnoj Gori, kao zemlji kandidatu na putu ka Evropskoj uniji.

„Očuvanje medvjeda u prirodi naš je zajednički interes za budućnost. Radi njegovog očuvanja neophodno je pravilno upravljati ovom populacijom uz podizanje svijesti stanovništa i učenje o tome da se ne degradiraju staništa medvjeda, pa samim tim neće ni biti prinuđen da se približava naseljima“, zaključio je Krapović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije