Connect with us

Politika

PAM: Države sredozemlja prepoznaju Crnu Goru kao državu multikulturalnog sklada i promotera mira

Published

on

Na inicijativu generalnog sekretara Parlamentarne skupštine Mediterana – PAM, ambasadora Serđa Piacia (Sergio Piazzi), održan je virtuelni sastanak sa članovima novoformirane stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri PAM-u, navodi se u saopštenju Skupštine.

Kako kažu, otvarajući sastanak, generalni sekretar Piaci pozdravio je ponovno aktiviranje skupštinske delegacije u okviru PAM-a, izrazivši posebno zadovoljstvo činjenicom da zemlje sredozemnog basena prepoznaju Crnu Goru kao državu multikulturalnog sklada i promotera mira, što su vrijednosti na kojima počiva misija Parlamentarne skupštine Mediterana. Ambasador Piaci upoznao je poslanike i poslanice sa strukturom i širokim spektrom djelovanja PAM-a, kako bi postavili što kvalitetnije osnove za uspješan angažman skupštinske delegacije unutar ove jedinstvene političke i međunarodne organizacije.

“U fokusu razgovora bila je predstojeća 15. plenarna sjednica PAM-a koja će se ove godine održati početkom juna, a koja će prije svega biti posvećena neophodnim naporima za oporavak od pandemije COVID19, kako bi se prevazišli drastični izazovi s kojima se suočavaju ekonomije i društva u našoj regiji. Generalni sekretar Piaci naveo je da će poseban akcenat ovogodišnjeg zasijedanja PAM-a biti usmjeren i ka izuzetno važnim temama posvećenim klimatskim promjenama, temeljnim ljudskim pravima, borbi protiv terorizma i nasilja u porodici, te prednostima i razvoju vještačke inteligencije.”

Šef stalne delegacije Skupštine pri Parlamentarnoj skupštini Mediterana poslanik Dragan Krapović istakao je da je Crna Gora određen period bila nedovoljno aktivna u okviru PAM-a, ali da je formiranjem delegacije u novom sazivu Skupštine, potvrdila spremnost za nastavak razvoja sveukupne saradnje sa zemljama regiona i Mediterana. Krapović je dodao da zastupajući građanski koncept moderne države zasnovane na vladavini prava i poštovanju različitosti, Crna Gora, kao članica NATO saveza i prva naredna članica Evropske unije, permanentno razvija dobrosusjedske odnose, zasnovane na obostranom uvažavanju, te snaženju ekonomske razmjene, što predstavlja ključan pristup za izgradnju mehanizama održivih partnerstava i uzajamne solidarnosti, navodi se u saopštenju.

Inspirisani progresom u borbi protiv aktuelne globalne pošasti kao najvećeg izazova naše generacije, sagovornici su izrazili uvjerenje da će posredstvom parlamentarne diplomatije kao veoma korisnog načina podrške međunarodnom dijalogu, koji je danas neophodniji nego ikada ranije, uspjeti prevazići predstojeće prepreke i time stvoriti uslove za nastavak prosperiteta svih mediteranskih država pojedinačno.

Sastanku su, takođe, prisustvovali članice stalne delegacije Suzana Pribilović, Jovanka Bogavac, član Dejan Đurović, zamjenik člana Radoš Zečević, kao i zamjenik generalnog sekretara PAM-a, Vladimir Kirušev (Vladimir Kirushev).

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije