Connect with us

Društvo

SASTANAK NPCG I NVO: Nulta tolerancija na krađu, krivolov i devastaciju Nacionalnih parkova

Published

on

Foto: JU NPCG

Krivolov na Skadarskom jezeru i devastacija biodverziteta ključni su problemi sa kojima se susreću Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG), poručeno je na konsultativnom sastanku Odbora tog preduzeća sa predstavnicima nevladinih organizacija (NVO).

Sastanak je, kako je saopšteno iz NPCG, održan na inicijativu predsjednice Upravnog odbora preduzeća, Marine Jočić, u cilju unapređenja saradnje u očuvanju nacionalnih parkova.

Govoreći o problemima sa kojim se susreće to javno preduzeće (JP), ona je istakla da su to u prvom redu krivolov na Skadarskom jezeru, devastacija biodverziteta, sječa šume na sjeveru, krivolov divljači i divlja gradnja.

Jočić je rekla da je, u cilju efikasnije zaštite brojnih vrijednosti NPCG, neophodna čvršća saradnja sa svim subjektima koji učestvuju u procesu njihove zaštite.

Kako je kazala, uloga i doprinos NVO je od nemjerljivog značaja.

“U tom pravcu, organizovali smo konsultativni sastanak kako bi se razmjenom iskustava i zajedničkim djelovanjem postizali vidljiviji rezultati“, navela je Jočić.

Ona je ukazala na dva ključna problema u upravljanju NPCG, “kao što su neadekvatan način na koji je koncipirano JP i stanje ukupnog biodiverziteta.”

Jočić je, analizirajući zatečeno stanje u rukovođenju NPCG, kazala da je stanje u unutrašnjoj organizaciji preduzeća i Službama zaštite haotično, “nedomaćinsko poslovanje i masovno zapošljavanje bez određenih kriterijuma.”

Prema njenim riječima, novi menadžment se, upravo zbog toga, zalaže da u prvom planu budu eksperti iz svojih oblasti koji će doprinijeti boljem upravljanju zaštićenim područjima.

„Naš cilj je da organizujemo upravu u kojoj će stručnjaci imati glavnu riječ, da obezbijedimo mehanizam nulte tolerancije na krađu i korupcije bilo koje vrste. U našem prioritetnom planu je obezbjeđivanje novog načina organizacije JP, novog koncepta organizacije rendžerske službe, kao i nabavka nedostajuće tehničke opreme”, kazala je Jočić.

Članovi NVO su, kako je saopšteno iz NPCG, ukazali na izazove sa kojima su se susretali u prethodnom periodu.

“Na neophodnost pravovremenog sprečavanja svih oblika krivolova i efikasnijeg sprovođenja kaznene politike prema svim počiniocima nezakonitih radnji na prostorima NPCG, potrebu kontinuirane edukacije Službi zaštite u cilju bolje kontrole prostora, i većeg ulaganja u cilju pripreme i realizacije naučno-istraživačkih projekata”, navodi se u saopštenju.

Učesnici skupa istakli su da će u narednom periodu pružati punu podršku aktivnostima NPCG u cilju unapređenja prirodnih i kulturnih vrijednosti svih pet nacionalnih parkova, i Parka prirode Ulcinjska solana.

“Dogovoreno je potpisivanje memoranduma o saradnji sa NVO sredinom februara, kontinuirana razmjena ideja i osmišljavanje zajedničkih aktivnosti u cilju zaštite i promocije najznačajnijih vrijednosti NPCG”, dodaje se u saopštenju.

Ispred NVO su, kako se navodi, učestvovali predstavnici Green Homa, Centra za zaštitu i proučavanje ptica, Koalicije za održivi razvoj, Organizacije KOD, Građanske inicijative „Dalje nećeš moći“, Sačuvajmo Sinjajevinu.

“Kao i NVO Breznice, Društva prijatelja rijeke Tare, Udruženja ugostitelja sa Žabljaka, NVO „Zeleni korak“ i Grupe za zaštitu šarana”, dodaje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije