Connect with us

Društvo

ZA PRAZNIK NEZAVISNOSTI: Naplaćivane ulaznice u Nacionalnim parkovima

Published

on

Gostima NP Biogradska gora juče su naplaćivane ulaznice na naplatnoj rampi u Kraljevom Kolu gdje je ulaz u ova prirodni rezervat.

Slična situacija sa naplatom ulaznica bila je u NP Prokletije, NP Durmitor i NP Skadarko jezero.

Prema informacijama Pobjede, ulaznice nijesu naplaćivane jedino u NP Lovćen gdje su se održavale manifestacije kojima je obilježavan 21. maj, Dan nezavisnosti.

Ovo je prvi put da se za Dan nezavisnosti naplaćuju ulaznice u Nacionalne parkove Crne Gore. Takođe se ulaznice nijesu naplaćivale ni za Dan državnosti. Odavno je bila ustanovljena praksa da je ulaz u parkove slobodan državnim praznicima kao i danima kada se obilježavaju važni medjunarodni ekološki datumi kao što je Dan planete zemlje i drugi.

Na sajtu JP Nacionalni parkovi Crne Gore je objavljena odluka Upravnog odbora sa elektronske sjednice održane 19.05.2021 godine kojom je van snage stavljen član 12, stav I Odluke o visini i načinu obračuna i plačanja naknada za korišćenje dobara Nacionalnih parkova.

Član 12 je upravo propisivao da je ulaz u Nacionalne parkove Crne Gore, besplatan 21 maja, na Dan nezavisnosti.

Iz Upravnog odbora je objašnjeno da će se ubuduće svakoga dana naplaćivati ulaznice u Nacionalne parkove jer se nalaze u teškoj materijalnoj situaciji gdje se mora voditi računa o svakom euru kako bi se moglo ulagati u razvoj Parkova.Na ovaj način se slijedi praksa svih javnih preduzeća i ustanova koji u svakoj prilici naplaćuju svoje usluge,objašnjeno je iz Upravnog odbora.

Odluka Upravnog odbora JP NPCG sa elektronske sjednice da se ulaznice u parkove naplaćuju za Dan nezavisnosti, nije bila previše prisutna u medijima, pa su posjetioci parkova bili prilično iznenadjeni.

Ostaje i otvoreno pitanje kako je tokom dana sprovedena u NP Lovćen i da li je uopšte pokušana njena primjena.

Sporno u donešenoj odluci je što je njenim donošenjem, Upravni odbor prekršio Zakon o zaštiti prirode koji u članu 60 kaže da da visinu, način obračuna i plaćanje naknada utvrđuje upravljač zaštićenog područja uz prethodnu saglasnost Vlade.Očigledno je da Vlada nije razmatrala ovu Odluku jer da jeste, bila bi objavljena u njenim materijalima i Službenom listu.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije