Connect with us

Društvo

SEKRETAR ZA KULTURU: Vukčević prihvatio funkciju u resoru Vesne Bratić

Published

on

Resor kulture ostaje na Cetinju: Vukčević - Foto: Privatna arhiva

Filmski reditelj Nikola Vukčević prihvatio je ponudu ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić da u njenom resoru pokriva funkciju sekretara za kulturu.

On je to zvanično kazao za Portal Luča:

“U procesima koji se dešavaju, odabrao sam aktivnu ulogu, koja mi je i do sada bila svojstvena. Iako sam planirao da, od ove godine, usporim tempo u budućoj karijeri i poslu, jer sam, poslije 18 godina rada na Univerzitetu stekao zvanje redovnog profesora i istovremeno, nakon pet godina, uspio da okončam snimanje zahtjevnog igranog filma, u najkomplikovanijoj pandemijskoj godini naših života, te da se malo više nego do sada posvetim svojoj porodici i malom porodičnom vinogradu – odlučio sam se da prihvatim ovaj poziv u interesu naše struke, te u javnom interesu – i da pokušam da pružim doprinos i budem dio novih rješenja”, kazao je Vukčević.

Vukčević je nagrađivani crnogorski reditelj. Ranije obavljao funkciju člana Savjeta Radio-televizije Crne Gore (RTCG), a neko virjeme je u tom tijelu bio i potpredsjednik. Funkcija mu je prestala kada ga je smijenila Skupština Crne Gore, nakon što je Agencija za sprječavanje korupcije utvrdila da je “mogao biti” u konfliktu interesa. Vukčević je bio jedan od članova koji je glasao za smjenu Rada Vojvodića sa mjesta generalnog direktora RTCG, ali je dao glas i za izbor Andrijane Kadije za generalnu direktoricu.

Istakao je da je siguran da će podržavati sve ono što je u dosadašnjoj institucionalnoj kulturi rađeno dobro.

“Svojom novom ulogom, podržavaću pojedince i timove koji su ostvarivali rezultate, te projekte i procese koji su se pokazali značajnim. Na drugoj strani, kao neko ko decenijama participira u poslovima kulture, unapređenju standarda i akademskom obrazovanju umjetnosti, vjerujem da imam pravo da kažem da poznajem procese i izazove umjetničke i kulturne scene Crne Gore, te da ću znati da dam svoj puni doprinos u reformi naslijeđenog”, pojasnio je Vukčević.

Nekoliko stvari, kako je rekao, smatra preduslovima za angažman na ovoj poziciji: “A to je da kancelarije resora Kulture ostanu na Cetinju i da nastavimo da oživljavamo našu Prijestonicu, zatim, da se budžet za kulturu poveća u granicama mogućeg i da – konkursi za sva rukovodeća i mandatna mjesta u resoru i institucijama kulture postanu javni i transparentni, što do sada nije bio slučaj po pitanju kadrovskih rješenja. Navedeno nije mali početni zadatak i u tome ću istrajati.”


Njegove aktivnosti će, tvrdi, biti prvenstveno usmjerene na hitne, srednjoročne i dugoročne ciljeve i svakom od tih ciljeva će, sa aspekta svojih nadležnosti, kaže, postaviti zahtjevne rokove, ne bi li ubrzali tempo rada.

“Hitnim, odnosno, prioritetnim ciljevima, svakako smatram namjeru ublažavanja posledica epidemije koronavirusa u poslovima struke (u urgentnom i analitičkom dijalogu sa ciljnim grupama: reprezentativnim udruženjima i strukovnim udruženjima, predstavnicima javnih institucija i zainteresovanom stručnom javnošću – od stvaralaštva do kulturne baštine i kreativnih industrija), a zatim transparentne konkurse za upravljačka mjesta i projekte”, pojasnio je Vukčević.

Srednjoročni ciljevi će se, tvrdi, odnositi na poboljšanje generalnih uslova za rad umjetnika preispitivanjem postojeće zakonske regulative reprezentativnih, umjetničkih i esnafskih udruženja, spram regionalne i EU prakse, sa ciljem kulturne demokratizacije. Potom će, tvrdi, kroz jačanje kulturnih institucija, decentralizaciju, otvaranje dijaloga, inicijative ka civilnom sektoru kao važnom, racionalnom, savremenom i kreativnom partneru procesa u Crnoj Gori, te kroz jačanje međunarodne saradnje i prepoznatljivosti crnogorske kulture.

“Dugoročni ciljevi će se svakako odnositi na uspostavljanje zahtjevnih kulturnih kriterijuma u nacionalnim okvirima, počev od minimiziranja kiča i šunda (kroz zakonsku regulativu i poresku obradu) do ukupnog preispitivanja zakonske regulative, primjenu evropskih standarda i dobre svjetske prakse u kulturi: izvršiti evaluaciju postojećih javnih politika, strategija, programa, modela i institucionalnog okvira finansiranja i javnog interesa kulture u Crnoj Gori, te unaprijediti ih kvalitetnijim rješenjima; unaprijediti saradnju po pitanju nezavisne kulturne scene, kao veoma važnog činioca kulture i umjetnosti, te jačanja kapaciteta za potrebama kulture osoba sa invaliditetom, kulture i potreba djece i mladih, kao i jačanja kadrovske politike. Ništa od navedenog nije jednostavan proces i očekujem partnere u svim licima zainteresovanim za reformu navedenih pitanja, u javnom interesu; na drugoj strani – javno dajem obećanje da ću biti kvalitetan partner da saslušam i dam doprinos. Kreiraćemo transparentne procedure koje će nam u tome pomoći”, ističe on.


Vukčević smatra da
 je kultura jedna od najpotentnijih grana našeg društva i siguran je da od nje možemo stvarati okosnicu prosperiteta, a od svih kulturnih poslenika i umjetnika, naše najbolje reprezente, zadovoljne svojim statusom i mogućnostima.

“Ovom prilikom neću pominjati koliko deficita i problema postoji u kulturi; reći su samo da ću potencirati šanse i mogućnosti s kojima Crna Gora svoju kulturu može valorizovati bolje, stvarati uslove u kojima postajemo zemlja svjesna punog kapaciteta blaga svoje kulture i širine različitosti, koja svoju kulturu čuva, razvija i cijeni, a da svi oni koji nam dolaze u Crnu Goru, dolaze i zbog kulture: da je vide, da je čuju, da je osjete, da je pamte, da je požele – i da nas zbog nje, još više cijene i da nam se varaćaju”, kazao je on.


Vukčević je istakao da sav rad u interesu javnosti “smatra mjerljivim”.

“Iščekujući formalizaciju imenovanja na ovu poziciju, pozivam vas da pratite moj budući rad i ukupan rad resora kulture na Cetinju, te čitavog Ministarstva, da ga odmjerite, da nas kritikujete, da nam dajete prijedloge, komentare i sugestije i da se osjetite važnim i korisnim faktorom zbog kojeg sam se prihvatio ove dužnosti – da svi skupa radimo za građane Crne Gore i naš boljitak. Ukupne navedene procese imenovao sam pojmom demokratizacije kulture, sa ciljem da im se svi skupa približimo na najkvalitetniji način”, poručio je Vukčević.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije