Connect with us

Društvo

SIMOVIĆ ZVICER: Medenica podnosi ostavku nakon Nove godine

Published

on

Čeka kraj godine radi radnog staža: Medenica - Foto: pravosudje.me

Ostavka predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice očekuje se nakon novogodišnjih praznika, kazala je “Vijestima” predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović-Zvicer.

Ona je dodala da nema više informacija, iako se redovno interesuje za sve što se događa u sudstvu. Dodaje da na sjednicama Sudskog savjeta nije bilo govora na ovu temu.

“Vijesti” nezvanično saznaju da Vesna Medenica čeka kraj godine da ode u penziju, kako bi imala puni radni staž i bolje uslove za penziju.

Medenica je najavila ostavku na sjednici Vrhovnog suda 12. oktobra ove godine, ali o tome do danas nije obavijestila Sudski savjet, čiji je član.

Predsjednica Vrhovnog suda o eventulanom odlasku u penziju nije odgovorila ni na pitanja “Vijesti”. Iz Vrhovnog suda ni nakon na niza upita nijesu “Vijestima” odgovorili da li će Medenica podnijeti ostavku. Oni su kazali da će ispoštovati preporuke Evropske komisije, ističući da je ostavka predsjednice Vrhovnog suda njen lični čin i da će ga zadržati za sebe.

Evropska komisija je u Izvještaju o napretku, objavljenom početkom oktobra, izrazila zabrinutost zbog načina na koji je Sudski savjet 2019. godine tumačio Ustav i time dozvolio da predsjednica Vrhovnog suda bude izabrana treći put. Prema tumačenju dijela civilnog sektora i pravnika ona je stekla uslove za starosnu penziju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije