Connect with us

Društvo

SINDIKAT MEDIJA: Stanje slobode medija loše, medijski radnici izloženi šikaniranju i loše plaćeni

Published

on

Na Svjetski dan slobode medija – 3. maj, stanje slobode medija u Crnoj Gori koje je i do sada generalno bilo slabo, dodatno je ugroženo zbog toga što se medijski radnici posljednjih mjeseci suočavaju s nizom napada, uvreda i šikaniranja dok je ekonomsko-socijalni status velikog broja zaposlenih i dalje loš, a primanja ispod nivoa državnog prosjeka i svakako daleko od značaja naše profesije, saopšteno je iz Sindikata medija.

Podsjećaju da je samo u posljednja dva mjeseca zabilježenočak šest slučajeva verbalnih i fizičkih napada ili prijetnji, uvreda i omalovažavanja novinara i medijskih radnika, a u polovini slučajeva to se desilo dok su bili na radnim zadacima gdje su samo radili svoj posao.

“Dio ovih napada motivisan je neslaganjem i otvorenom mržnjom prema uređivačkoj politici medija ili radu novinara što pokazuje veliko nerazumijevanje prema ulozi koju mediji i zaposleni u njima imaju u demokratskom društvu”, navodi se u saopštenju.

Napadi su često proizvod uzavrele političke situacije u Crnoj Gori i u Sindikatu strahuju da bi se mogli nastaviti.

“Zbog toga je veoma važno da policija u narednom periodu prepozna rizike i zaštiti novinare i medijske radnike dok izvještavaju s događaja. Potrebno je i da tužilački i sudski organi efikasno urade svoj dio posla kako bi se ovi slučajevi do kraja rasvijetlili, a napadači kaznili”, navoid se u saopštenju.

Sindikat medija traži i da donosioci odluka hitno izmijene Krivični zakonik kako bi se pooštrile kazne za napade na novinare i sprečavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka i kako bi se medijski radnici zaštitili u veoma teškom i izazovnom vremenu za njihovu profesiju.

“Potrebno je i da se konačno pokrene s mrtve tačke rješavanje najtežih slučajeva napada na novinare kao što su ubistvo Duška Jovanovića, gdje i dalje ne znamo ko su ubice i nalogodavci i napadači na Oliveru Lakić, gdje još nema optužnice, iako su nadležni tvrdili da su riješili slučaj”, kazali su iz Sindikata.

Loše stanje slobode medija u Crnoj Gori komplikuje i epidemija koronavirusa koja je dodatno srozala ekonomsko-socijalni položaj dijela medijskih radnika, najviše u pojedinim lokalnim javnim emiterima.

“Epidemija je samo ogolila teško stanje u ovim medijima gdje godinama kasne plate, gomilaju se dugovi za poreze i doprinose, a nekima prijeti i stečaj. Najveću odgovornost za to snose lokalne samouprave koje su osnovale ove medije a onda im nisu davale dovoljne iznose iz budžeta za funkcionisanje, pa su brojni lokalni javni emiteri postali zavisni od volje političkih struktura na vlasti u opštinama, čime je ugrožena urednička nezavisnost tih medija”, navode iz Sindikata.

Smatraju da je krajnje vrijeme da tokom ove godine konačno dobijemo novi Zakon o audio-vizuelnim medijskim uslugama i da se njime sistemski riješi stanje u ovim medijima i obezbijedi njihova finansijska održivost i puna nezavisnost u izvještavanju.

“Epidemija je dovela i do znatnog povećanja obima rada zaposlenih u privatnim medijima, a veliki dio njih za to nije adekvatno nagrađen iako su Vlada i Agencija za elektronske medije tokom prošle i ove godine u više navrata i u višemilionskom iznosu finansijski pomogli privatne medije preko subvencija na zarade, direktnih dotacija, opraštanja dugova ili omogućavanja povoljnijih kredita.”, navodi se u saopštenju.

Sindikat je još jednom pozvao sve vlasnike privatnih medija koji to do sada nisu uradili, da adekvatno nagrade svoje zaposlene za rad i trud tokom epidemije, kada su mnogi od njih bili izloženi i opasnosti od zaraze, samo da bi izvršili svoje profesionalne zadatke.

“Pored ovih, najvećih, prisutni su i brojni drugi problemi kao što su: ograničavanje rada i loš status fotoreportera, nezadovoljavajući nivo samoregulacije u medijima, razni pritisci i nedozvoljeni uticaji na rad medija i novinara, cenzura i samocenzura, rast broja dezinformacija i lažnih vijesti”, navodi se u proglasu…

Rješavanje ovih problema, dodaju,  treba da bude prioritet medijske zajednice i zaposlenih u medijima.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije