Connect with us

Društvo

SRZENTIĆ: Sloboda medija suština demokratije

Published

on

Sloboda medija nije samo preduslov za demokratiju, već njena suština, ocijenila je minstarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, navodeći da, kreiranjem javnih politika treba doprinijeti uspostavljanju ambijenta u kojem mediji mogu slobodno i profesionalno da izvještavaju.

Ona je, povodom Svjetskog dana slobode medija, rekla da slobodni mediji govore u ime svih građana i ukazuju na sve društvene anomalije i nedostatke.

„A nama u javnoj upravi pomažu da na pravi način prepoznamo gdje je neophodno unaprijediti naš rad, kako bi javna uprava bila pravi servis građana“, navela je Srzentić.

Ona je kazala da svi novinari u Crnoj Gori treba da budu ohrabreni da slobodno govore i da otvaraju javne debate od društvenog značaja.

„A naša obaveza je da kreiranjem javnih politika doprinesemo uspostavljanju ambijenta u kojem mediji mogu slobodno i profesionalno da izvještavaju“, rekla je Srzentić.

Ona je kazala da je vizija Ministarstva Crna Gora u kojoj novinari i mediji mogu slobodno da rade, u bezbjednom okruženju i na uređenom tržistu, bez obzira na njihovu uređivačku politiku.

„U kojoj postoje medijski pluralizam i raznovrsnost medija koji su osnaženi da otvaraju sve teme na objektivan i etičan način uz puno poštovanje standarda profesije, ali i Crna Gora čiji su građani medijski pismeni da prepoznaju različite forme dezinformacija“, navela je Srzentić.

Prema njenim riječima, treba zajednički podspješivati uslove i modelovati kulturu u kojoj će se snažno afirmisati profesionalno novinarstvo i podsticati sloboda misli i govora.

„Slobodna riječ će uvijek naći put do građana, da nas podstakne da pažljivije slušamo, funkcionalnije razmišljamo, da budemo bolji jedni prema drugima“, kazala je Srzentić.

Ona je navela da je svjesna koliko je izazovno danas u mnoštvu događaja i dezinformacija, u situaciji koju je nametnula pandemija koronavirusa, profesionalno obavljati novinarski posao, koji zahtijeva mnogo odricanja.

„Posljednji događaji – govor mržnje, verbalni i fizički napadi na novinare obavezuju nas da djelujemo snažnije i proaktivnije kako bezbjednost medijskih poslenika ne bi bila narušena. Ova Vlada je pokazala spremnost da u Krivičnom zakoniku napravi izmjene i da se napad na novinare tretira kao napad na službeno lice“, kazala je Srzentić.

Ona je rekla da su svjesni i drugih izazova sa kojima se mediji u Crnoj Gori suočavaju.

Srzentić je navela da je, kroz Kontinuirani dijalog sa medijima, razgovarala sa gotovo 50 predstavnika medija sa kojima se zajednički traže najbolji načini i rješenja da se poboljšaju uslovi za adekvatan položaj novinara i ugled medijske profesije.

„Cilj nam je da napravimo sintezu svih prepoznatih izazova i problema koja će nam biti polazna osnova za izradu prve Medijske strategije, a iz koje će proisteći Akcioni plan za naredni period“, rekla je Srzentić.

Ona je navela da je Ministarstvo partner svim medijima i medijskim organizacijama u Crnoj Gori.

„Uz puno uvažanje nezavisnosti i uređivačkih politika, sa ciljem da pomogne u izgradnji zdrave, održive i jake medijske scene koja je otporna na pritiske bilo koje vrste i slobodna da radi na profesionalan i etičan način uz poštovanje zakona, načela struke i najviših međunarodnih standarda u oblasti medija“, rekla je Srzentić.

Ona je zahvalila svima kojima je slobodna javna riječ luča, oružje i štit, na posvećenosti i hrabrosti kojom obavljaju svoj posao.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije