Connect with us

Društvo

SRZENTIĆ: Cilj da građani budu u centru svih aktivnosti

Published

on

Misija Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija je agilna, inkluzivna i otvorena javna uprava, efikasne usluge i snažne medijske slobode, kazala je resorna ministarka Tamara Srzentić, navodeći da je cilj tog resora da građani budu u centru svih aktivnosti.

Ona je, u okviru video kampanje „Potpisujem“ koju realizuje Vlada povodom 100 dana rada, pojasnila da se činjenjem i spremnošću da se isprobaju novi pristupi može stvoriti jednostavnija, brža i bolja Vlada kao servis u službi građana.

„Radeći glasno, otvoreno, dijeleći naučene lekcije i demonstrirajući promjenu. Osnaživanjem i omogućavanjem ljudima da drugačije misle o načinu na koji sprovodimo programe i kreiramo politike“, rekla je Srzentić.

Ona je istakla da je cilj građane staviti u centar svih aktivnosti.

“Zbog čega je uspostavljena Kancelarija za inovacije i digitalne servise, u okviru koje ćemo sprovoditi istraživanja, digitalne standarde i agilne principe koristiti u identifikaciji problema, razvoju i isporuci svrsishodnih digitalnih rješenja”, navela je Srzentić.

Ona je kazala da rade na razvijanju mnogih, ali da izdvajaju neka od rješenja i servisa koji već sada unapređuju život građana.

“Sva digitalna rješenja urađena su na open source platformama, a državu i vas građane su koštale nula EUR”, rekla je Srzentić.

Prema njenim riječima, web platforma Obavijesti Me smanjiće redove u čekaonicama državne uprave i doprinijeti boljoj i efikasnijoj komunikaciji sa građanima.

“Sms porukom, e-mailom ili pismom, građani će biti obaviješteni o promjenama COVID-19 mjera, transkacijama, statusu dokumenata“, navela je Srzentić.

Ona je podsjetila da su novi sajt covidodgovor.me i nacionalni Call centar 1717 digitalna rješenja u službi informisanja i organizovanja vakcinacije.

„Na portalu e-Firma omogućena je online registracija privrednih društava, a postojećim firmama omogućeno je da online podnose i dobijaju zahtjeve za potvrde u CRPS-u i Upravi javnih prihoda“, kazala je Srzentić.

Ona je navela da će 21 hiljada malih preduzeća i oko osam hiljada preduzetnika, preko web platfome eFaktura, moći da na jednostavan i besplatan način uđu u proces elektronske fiskalizacije.

Kako je pojasnila, javna uprava mora biti planirana i oblikovana po mjeri građana, inkluzivna u konsultacijama i odlučivanju sa svima, osluškujući potrebe svih.

Srzentić je rekla da je u pripremi novi strateški okvir u oblasti reforme javne uprave i digitalne transformacije “koji treba da da jasne smjernice kako da budemo transparentniji, efikasniji i kako da smanjimo birokratiju.”

“Web aplikacija Iskoristi prilike interna je poslovna mreža za javne službenike, na kojoj će se nalaziti profili svih službenika i lista ključnih projekata koje će Vlada realizovati”, navela je Srzentić.

Ona je kazala da će veliki broj javnih službenika unutar sistema javne uprave moći da pronađe karijerne prilike koje će doprinijeti razvoju njihovih vještina.

“A istovremeno će usavršiti njihova znanja i ekspertizu”, navela je Srzentić.

Ona je kazala da su, u saradnji sa Harvard univerzitetom, međunarodnim partnerima i ICT klasterom, usaglasili pilot verziju buduće Digitalne akademije za javne službenike i relevantne aktere.

Prema njenim riječima, počela je izrada Medijske strategije, koja je, kako je pojasnila, krovni dokument kojim se želi unaprijediti stanje u medijskoj zajednici u najširem smislu.

Srzentić je navela da su zajedno sa premijerom pokrenuli kontinuirani dijalog sa medijskom zajednicom u cilju identifikacije problema i izazova, kreiranja sistemskih, dugoročnih i održivih rješenja, kao i unapređenja međusobne saradnje.

“Daćemo najveći mogući doprinos da svi mediji u Crnoj Gori rade slobodno, odgovorno, profesionalno i da funkcionišu na uređenom tržištu, na kojem važe jednaka pravila za sve“, kazala je Srzentić.

Ona je navela da je, u cilju bolje kontrole sistema finansiranja medija, urađena i digitalizacija registra medija putem kojeg se prate svi registrovani mediji u Crnoj Gori, osnovne informacije, izvori finansiranja, uključujući i finansiranje iz javnog budžeta.

Prema njenim riječima, počela je priprema mjera podrške medijima za prevazilaženje krize prouzrokovane pandemijom koronavirusa, navodeći da je riječ o mjerama koje će dominantno podrazumijevati finansijske podsticaje.

“Ništa od ovoga ne bi bilo moguće da nismo spojili snage i ruke sa partnerima iz akademskog, privatnog, civilnog sektora i međunarodne zajednice. Svi mi želimo isto, Vladu svih građana 21. vijeka. I zato, udružimo se“, zaključila je Srzentić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije