Connect with us

Društvo

ŠTRAJK ADVOKATA: Odložena 102 pretresa i ročišta, kolaps rada Višeg suda

Published

on

Štrajk advokata najviše se odrazio na rad Višeg suda u Podgorici, gdje je došlo do potpune obustave postupanja u svim prvostepenim krivičnim postupcima. Radi se o postupcima prema kojima su uglavnom usmjerene oči javnosti, imajući u vidu nadležnost ovog suda, u kojem se nalazi i jedino prvostepeno specijalno odjeljenje u državi, i od kojih u znatnoj mjeri zavisi efikasnost kompletnog pravosuđa, piše Dan.

Kako je za Dan kazao predsjednik tog suda Boris Savić, statistički podaci ukazuju da su u prethodnih desetak dana u ovom sudu odložena ukupno 102 glavna pretresa i ročišta zbog nedolaska advokata, a svakim novim danom taj broj će biti sve veći.

Prema Savićevim riječima, rad u drugostepenim odjeljenjima odvija se samo u onom dijelu u kojem nije neophodno prisustvo stranaka, što takođe onemogućava rad u punom kapacitetu.

Štrajk crnogorskih advokata počeo je 24. maja zbog odluke Vlade da se na tu profesiju primjeni fiskalizacija.

Advokatska komora Crne Gore naložila je svim advokatima da tokom obustave rada ne ulaze u prostorije sudova, tužilaštava, policije ili drugih državnih organa po bilo kojem osnovu.

Sistem elektronske fiskalizacije podrazumijeva slanje svih transakcija putem interneta Upravi prihoda i carina, počev od 1. juna.

Nadležni očekuju da će novi sistem donijeti veću naplatu poreza koji su ostajali u sivoj zoni, i to za 17 miliona eura godišnje. Zakon je predvidio da i advokati direktno šalju svoje naplate Upravi prihoda kako bi im se na taj način naplatio porez.

Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga usvojen je 2019. godine, a njegova primjena je počela od 1. januara ove godine. U međuvremenu je uveden dodatni rok od pet mjeseci za prelazak na sistem elektronske fiskalizacije.

Generalni stav Advokatske komore je da je advokatska djelatnost Ustavom definisana kao pružanje pravne pomoći građanima, a ne kao djelatnost pružanja usluga. Zbog toga traže da advokati budu izuzeti iz Zakona o fiskalizaciji.

U Advokatskoj komori tvrde da bi se primjenom Zakona o fiskalizaciji na advokate građanima onemogućio pristup sudu i pružanje pravne pomoći i da bi bilo urušeno pravno načelo da svako ima pravnu pomoć i pravo na branioca. Ministarstvo finansija i predstavnici Advokatske komore pregovaraju već nekoliko dana kako bi našli optimalno rješenje i prevazišli ovaj problem’

Državni sekretar Ministarstva finansija Janko Odović saopštio je da je Vlada spremna da postigne određeni kompromis sa Advokatskom komorom, ali je i istakao da sve djelatnosti treba da uđu u proces fiskalizacije.

Milionski poreski dug

Ranije je saopšteno da advokatska profesija među najvišim poreskim dužnicima u Crnoj Gori i da dug iznosi 5,4 miliona eura.

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović tvrdi da ti navodi nisu tačni. On je odbacio optužbe da advokati pokušavaju da budu izuzeti od plaćanja poreza.

“Naglašavamo da advokati ne traže da budu oslobođeni ili na bilo koji način privilegovani u odnosu na ispunjavanje poreskih obaveza. Naprotiv, advokatima je prihvatljiv svaki način evidencije i naplate poreza koji ne ugrožava nezavisnost advokature”, poručio je Begović.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije