Connect with us

Društvo

U KATEDRALI SV. TRIPUNA: Ustoličen kotorski biskup

Published

on

Foto: Bokanews

Mons. Ivan Štironja ustoličen je za kotorskoga biskupa na ceremoniji koja održana danas u katedrali sv. Tripuna u Kotoru.

Biskupsko ustoličenje je svečani čin u kojem izabrani biskup kanonski preuzima biskupiju “koja mu je od Sv. Oca povjerena na upravljanje i vođstvo”.

„Danas na blagdan bl. Ozane Kotorske, suzaštitnice grada Kotora i Biskupije dobijamo novog biskupa. Prema podacima koji su nam dostupni, mons. Ivan Štironja je 91. biskup drevne Kotorske biskupije i deseti koji nosi ime Ivana apostola jevanđeliste“ – kazao je u pozdravnom govoru  Upravitelj kotorske biskupije i barski nadbiskup Rok Gjonlleshaj, koji je predao biskupski štap mons. Ivanu Štironji.

„Mi smo pozvani svetiti svoje vrijeme i budućim generacijama ostaviti svjedočanstvo svijeta, života. Hrišćanski ideal, pogotovo u porodici, jeste ljjubav uprkos svemu. Ljubiti Boga svim srcem svojim, svim umom, svom dušom, a bližnjega svoga kao sebe samog.

Ovo je poziv i program upućen svima, ne samo njemu kao pastiru ove crkve i vjernicima Kotorske biskupije, nego svakom čovjeku bez obzira na vjeru i naciju. Davno napisani program ne za jednu godinu ili jedan mandat, nego za vjekove i vječnost” – kazao je biskup Štironja.

Mons. Ivana Štironju papa Franjo imenovao je 22. decembra 2020. godine novim kotorskim biskupom, koji je zaređen u Mostaru 7. travnja zbog tadašnje epidemiološke sitacije u Crnoj Gori.

Svečanosti u Kotoru prisustvovali su crkveni veledostojnici Srpske pravoslavne crkve, izaslanik predsjednika Crne Gore, savjetnica predsjednik Skupštine, predsjednici opština Kotor, Tivat, Herceg Novi, Bar, veleposlanik i konzulica RH u Crnoj Gori, predstavnici hrvatskih udruženja u Crnoj Gori.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije