Connect with us

Evropa

KRIZA TRAJE MJESECIMA: Papa zbog pedofilije šalje kontrolu u najveću njemačku nadbiskupiju

Published

on

Papa Franjo šalje kontrolu u najveću njemačku nadbiskupiju u Kelnu zbog dugogodišnjih problema u odnosu prema skandalima oko seksualnog zlostavljanja maloljetnika, saopšteno je u petak.

“Poslanici Svete Stolice pokušaće u prvoj polovini juna stvoriti detaljnu sliku komplikovane pastoralne situacije u Kelnu. Oni će istražiti eventualne greške kardinala Reinera Marie Woelkija”, stoji u saopštenju kancelarije Pape Franja.

Nadbiskup Kelna, kardinal Reiner Maria Woelki, već se mjesecima nalazi na udaru kritika zbog odnosa prema procesu rasvjetljavanja slučajeva seksualnog iskorištavanja djece, koje je provodilo sveštenstvo u toj nadbiskupiji.

Woelki je prvo mjesecima onemogućavao objavljivanje prvog stručnog vještačenja na ovu temu, pozivajući se na pravne nedoumice, a zatim je naručio i drugo vještačenje.

Drugo vještačenje ne opterećuje Woelkija, nego drugu dvojicu biskupa koji su bili aktivni u kelnskoj nadbiskupiji u vrijeme počinjenja kaznenih djela nad maloljetnicima.

Kao kontrolori koji će istražiti stanje u kelnskoj nadbiskupiji izabrani su kardinali Anders Arborelius iz Stokholma i Johanes van den Hende iz Roterdama.

Kelnski nadbiskup Woelki je pozdravio njihov dolazak.

“Pozdravljam to da ovim posjetom Papa Franjo želi stvoriti vlastitu sliku o nezavisnom istraživanju o događajima u nadbiskupiji Kelna”, rekao je Woelki.

On je izjavio da je još u februaru Papu detaljno izvijestio o rezultatima vještačenja.

Kelnska nadbiskupija se, unatoč vještačenju koje skida krivnju sa sadašnjeg nadbiskupa, već mjesecima nalazi u krizi koja se odražava i u velikom broju istupanja iz redova Katoličke crkve.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije