Connect with us

Društvo

UNIVERZITET CRNE GORE: Profesoru Gojku Joksimoviću plaketa za poseban doprinos

Published

on

U dva odsto najcitiranijih u oblasti elektrotehnike: Joksimović i Nikolić - Foto: UCG

Profesoru Elektrotehničkog fakulteta (ETF) Gojku Joksimoviću uručena je Plaketa za poseban doprinos međunarodnom pozicioniranju Univerziteta Crne Gore (UCG) u ovoj godini. Plaketu je dodijelio rektor UCG Danilo Nikolić.

Profesor Joksimović se, kako su saopštili iz UCG, na osnovu istraživanja sprovedenog na Stanford Univerzitetu, USA, našao u dva odsto najcitiranijih naučnika u oblasti elektrotehnike.

“Definisao sam pravilo optimalnog izbora broja štapova rotora generalne multifazne asinhrone mašine čiji je broj faza prost broj i rezulate tog istraživanja publikovao u IEEE Access-u. Zatim sam to pravilo primijenio na specijalan slučaj trofazne mašine i pokrio čitavu gamu asinhronih motora sa aspektra broja pari polova i broja žljebova statora. I ti rezultati su prihvaćeni za publikovanje u IEEE Access-u”, naveo je profesor Joksimović.

Na sličnu temu publikovao je i rad u Springerovom časopisu Electrical Engineering, dok su dva rada prezentovana na međunarodnoj konferenciji ICEM 2020.

On planira da nastavi rad na ovim istraživanjima i uspostavi nove međunarodne kontakte sa srodnim istraživačkim grupama u svijetu kao i proširi već uspostavljene međunarodne saradnje.

“Dodjelom Plakete UCG mi je učinjena velika čast i priznanje za moj sveukupni, predani, dugogodišnji rad u naučnoistraživačkom i nastavno-obrazovnom procesu na Univerzitetu Crne Gore. Od dana diplomiranja sam imao zadovoljstvo da postanem dio akademske zajednice Univerziteta Crne Gore, koji, kao jedini državni Univerzitet, ima posebno važnu naučnoistraživačku i nastavno-obrazovnu misiju za sveukupni društveni prosperitet. Toga sam uvijek bio svjestan i iz tog razloga nastojao da na najbolji način reprezentujem kako UCG tako i Elektrotehnički fakultet – i tokom studijskih boravaka u inostranstvu i u nastavnom procesu i u svom naučnoistraživačkom radu”, zaključio je Joksimović.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije