Connect with us

Vijesti

VULIN REKAO DA NAJVEĆE ZLO U SRBIJU DOLAZI IZ CRNE GORE: Nema odgovora Podgorice, nemaju što reći ili nemaju kome?

Published

on

Ilustracija: Pixabay

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, gostujući u emisiji “Usijanje dana“ na srpskoj televiziji Kurir, govorio je o kriminalnim grupama u toj zemlji i saopštio da “najveći dio zla koji dolazi u Srbiju je iz Crne Gore, od kavčana i škaljaraca. KiM je dio Srbije, pa ne računam šiptarske klanove. Količina novca koji oni (kavčani i škaljarci) generišu je toliko velika da ovdje lako nalaze vojnike“, piše Pobjeda.

Prošlo je pet dana od Vulinovog gostovanja i skandalozne izjave koja, ukoliko se ne pojasni, može se shvatiti kao prebacivanje odgovornosti za sve što ne valja u toj zemlji na teren Crne Gore.

Stav kriminologa Velimira Rakočevića je da na ovakve izjave crnogorske vlasti ne trebaju da odgovaraju, ne zato što nemaju što da kažu, već zato što nema ko da čuje.

“Ne treba odgovarati na izjave koje u svom sadržaju nemaju argumente, jer onda nemate sa kim ili o čemu da polemišete”, jasan je Rakočević.

I tačno je – niko ni riječ nije rekao. Pet dana niko iz crnogorske vlasti nije našao za shodno da Vulinu objasni da se vođe ili članovi organizovanih kriminalnih grupa ne mogu posmatrati lokalno, po mjestima rođenja, adresi stanovanja ili mjestima gdje sprovode prljave poslove. Sa pozicije ministra unutrašnjih poslova, Vulin bi morao da zna da se kriminal sagledava šire i da nema mjesta politizaciji koja se očito sprovodi kako kome odgovara u datom momentu.

Koordinator za nacionalnu bezbjednost Dritan Abazović nije odgovarao na pozive Pobjede, te je uskratio komentara na Vulinove navode.

Izostao je i odgovor ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, kojeg je Pobjeda takođe pitala da prokomentariše Vulinovu izjavu.

Za kriminologa Rakočevića nije sporno što je izostala reakcija nadležnih, ali samo ako oni polaze “od toga da je bespredmetno odgovarati na neutemeljene i činjenično nepotkrijepljene optužbe“.

“Radi se o, najblaže rečeno, neopreznoj izjavi i tako nešto može saopštiti samo neko ko ne vodi računa o stvarnosti. Razlog takvom pristupu može biti nepoznavanje ove problematike ili odsustvo dobre namjere”, smatra Rakočević.

On pojašnjava da izjava dobija na težini i zbog toga što dolazi od visokog državnog zvaničnika susjedne države.

“Naravno da nema nikakvog osnova ovakva izjava budući da svaka ozbiljnija analiza može ukazati na potpuno drugačiju situaciju, odnosno da je najmanje “zla“ dolazilo iz Crne Gore. Sagledavanjem stanja i kretanja kriminaliteta na našoj teritoriji, naročito u dijelu učinilaca krivičnih djela, veliki broj delinkvenata dolazi iz inostranstva što dovoljno govori o neutemeljenosti ove izjave”, kazao je Rakočević.

Dodaje da savremeni kriminal odavno ne poznaje granice među državama u nastojanju da protivpravne aktivnosti uspostavi i proširi na svim kontinentima ne birajući sredstva i da je zbog toga pogrešno vezivati kriminal za bilo koju državu pojedinačno, jer se ne može sporiti činjenica da se radi o globalnom problemu.

Rakočević ocjenjuje da iako nije eksplicitno saopšteno, ovakva izjava srpskog zvaničnika direktno targetira naše bezbjednosne službe koje su, kako je kazao, očigledna meta u ovom slučaju.

“U svim modernim državama službe bezbjednosti su odgovorne za stanje u oblasti suzbijanja i prevenciji kriminaliteta i to niko ne može relativizovati. S druge strane, odgovornost postoji u onim slučajevima kada se nezakonito i neprofesionalno vrši dužnost, što se ne može reći za crnogorske bezbjednosne službe”, tvrdi on.

Pojašnjava da ne postoji unutrašnja i spoljna odgovornost upravo zbog toga što su naše službe djelovale profesionalno i odgovorno u skladu sa najvišim standardima.

“Pouzdano mogu reći da makar od osamdesetih godina prošlog vijeka do danas, uvijek je postojao trend napuštanja naše teritorije od strane nosilaca kriminalnih aktivnosti koji su rođeni u Crnoj Gori ili kada se radilo o strancima koj su pokušavali da razviju kriminalne aktivnosti na ovom prostoru, usljed toga što im država nije pružala utočište jasno stavljajući do znanja da nemaju šta da traže, pa su bili prinuđeni da krenu u potragu za nekim drugim destinacijama za svoje nezakonite radnje. Mapiranje kriminaliteta nepobitno govori o tome da Crna Gora nije izvor kriminala i da se sve složenije kriminalne operacije odvijaju izvan crnogorskih granica”, naglasio je Rakočević.

Dodaje da je na suzbijanju organizovanog kriminala u našoj zemlji ostvaren značajan napredak prelaskom sa tradicionalnih na proaktivne oblike policijsko-tužilačkih aktivnosti, o čemu svjedoče između ostalog i brojna spriječena najteža krivična djela od kojih je posljednji slučaj – spriječena likvidacija državljanina Srbije u Tivtu.

On je mišljenja da se sa sigurnošću može reći da su naši nadležni organi napravili velike iskorake u dijelu usavršavanja metoda i tehnika suzbijanja organizovanog kriminaliteta naročito u dijelu specijalnih istražnih metoda, sprovođenja kompleksnih istraga i slično.

“Važno je naglasiti da smo odavno osigurali kontinuiranu borbu protiv svih oblika kriminaliteta i dokazali da je čak i transnacionalni organizovani kriminalitet moguće držati pod kontrolom uz jedinstveno postupanje i intenzivnu saradnju svih nacionalnih, regionalnih i međunarodnih aktera”, zaključio je Rakočević.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije