Connect with us

Društvo

ZAKON O SLOBODI VJEROISPOVIJESTI DOSTAVLJEN VLADI: Izbrisano sve što je smetalo Mitropoliji

Published

on

Foto: mitropolija.com

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić dostavio je Vladi tekst izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovijesti. U tekstu, u koji je Dan imao uvid, izbrisani svi sporni članovi i definisano je da nema registracije za postojeće crkve.

Ovim izmjenama ispunjeni su svi zahtjevi Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih eparhija u Crnoj Gori.

Postojeće, odnosno, tradicionalne crkve ne gube pravni subjektivitet.

Stečena prava se priznaju, a propisano je i da se niko ne briše iz evidencije. Izmjene predviđaju i da se priznaju, odnosno, potvrđuju sklopljeni ugovori, a unijeta je i riječ “vakuf” da bi se uvažila i prepoznala imovina Islamske zajednice.

U članu 18 se navodi da vjerska zajednica koja je u skladu sa ovim zakonom upisana u jedinstvenu evidenciju vjerskih zajednica kao evidentirana ili registrovana vjerska zajednica ima svojstvo pravnog lica.

Izbrisani su članovi 62, 63 i 64, a prema izmjenama svi imovinski sporovi se rješavaju pred sudom. Ovo je bila i ključna tačka mimoilaženja između Mitropolije crnogorsko-primorske i bivše vlasti.

Predviđeno je i da neće biti kasa u manastirima, a oni hramovi, objekti koji su kulturna baština, tretiraju se u skladu sa Zakonom o zaštiti kulturne baštine.

Pored navedenog, dodato je i pravo na ishranu u vojsci i posebnim ustanovama u skladu sa vjerskim običajima.

Priznato je i pravo na izbor vjerskih poglavara, a ne kako je to ranije bilo neprecizno utvrđeno samo na izbor vjerskog osoblja.

Leposavić je imao intenzivnu komunikaciju sa predstavnicima svih vjerskih zajednica. Tokom tih pregovora, iako su trajali samo nekoliko dana, usvojeno je više sugestija i uvršteno u tekst izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Navodno, niko nije do kraja bio zadovoljan ponuđenim rješenjima, ali da je predloženi tekst izmjena i dopuna na kraju bio mjera kompromisa.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije