Connect with us

Politika

MONTENEGRO INTERNATIONAL: Transparentna okupaciona vlast koja ne haje za Ustav i zakone

Published

on

Foto: gov.me B.Ćupić/Twitter

NVO Montenegro International tražila je od Vlade dokumenata koja su u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

U zahjtevima koje su uputili kabinetu premijera Zdravka Krivokapića traže odluku Vlade ili Ministarstva pravde i ljudskih i manjinskih prava o formiranju Radne grupe za pripremu izmjena Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica sa spiskom članova i datumom donošenja. Montenegro International zahtijeva i dostavljanje izvještaja radne grupe i predlog za izmjene tog zakona sa datumom podnošenja Ministarstvu pravde i ljudskih i manjinskih prava.

“Konačan tekst predloga izmjena koji je Ministarstvo pravde i ljudskih i manjinskih prava Vlade Crne Gore, dostavilo Vladi Crne Gore na razmatranje i usvajanje Predloga koji je dostavljen Skupštini Crne Gore na usvajanje. Zahtjev Ministarstva pravde i ljudskih i manjinskih prava ili Vlade, upućen Venecijanskoj komisiji radi dostavljanja mišljenja na tekst predloga Izmjena Zakona.
Pisma Ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava vjerskim zajednicama u Crnoj Gori, sa tekstom izmjena, kojima se traži njihovo mišljenje o tekstu izmjena koje se predlažu i njihove odgovore na taj zahtjev”, naveli su u Montenegro Internationalu.

Od Vlade traže i pismo ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića upućenog delegaciji EU u Podgorici i ambasadorima jednog broja država članica EU u Crnoj Gori u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Prošao je zakonski rok, iz Vlade nema odgovora. Ne očekujemo ga više i obećavamo javno ovoj netransparentnoj, tuđoj i okupacionoj grupi koja se još Vladom zove, da će vrlo brzo dobiti odgovor od onih koje ne priznaje, koje ignoriše, kojima postavlja ograde, kojima uskraćuje osnovna ljudska prava”, rekli su u Montenegro Interantionalu.

U toj NVO se pitaju kako su za dva mjeseca od obećanja u ekspozeu o transparentnosti rada Vlade došli u situaciju da opravdano možemo govoriti da su odluke Vlade, postupci i primjeri njenog djelovanja obavijeni velom tajne, ignorantski u odnosu na javnost, pogubni po pravni poredak u državi.

“Da li bilo kojeg građanina Crne Gore treba podsjećati na nezakonito zaduženje od preko 800 miliona eura, protivpravno i to na pres konferenciji gašenja nacionalnog brenda Montenegro Airlines-a obmanjujući pri tom javnost da je razlog tome negativan stav Evropske Komisije, koja je ovih dana to demantovala, revanšistički i nehumani postupci kojima se stručna lica u državnoj upravi prisiljavaju da podnose ostavke”, naveli su u Montenegro Internationalu.

Pitaju i da li je bilo kome u 21 vijeku u sekularnoj državi normalno da se sve tajne operacije, pa i bezbjednosne dogovaraju u crkvama i hramovima Srpske crkve u Crnoj Gori, da li ima neko ko podržava da popovi budu predlagači zakona a njihovi izaslanici, trenutno na poziciji ministra formalni predlagač, da li ima nekoga civilizovanog koga nije sramota tajnih čestitki protivustavnog i krvavog praznika u dijelu jedne suverene države.

“Za one koji još imaju dilemu o karakteru ove Vlade neka posluži kao ilustrativan primjer zahtjev koji im je je u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama uputila ova NVO”, zaključili su u Montenegro Internationalu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije